Hlavní obsah

O šancích Sáblíkové na obhajobu titulu z ME napoví už pětistovka

PRAHA

Českou rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou čeká o víkendu první velká obhajoba v kariéře. V ruském městě Kolomna se bude snažit navázat na svůj loňský překvapivý triumf na mistrovství Evropy ve víceboji. Zda bude mít reálnou šanci zopakovat vítězství z italského Collalba, bude podle ní jasné hned po absolvování úvodní pětisetmetrové trati.

Článek

"Už tam se vše ukáže a budeme vědět, jak by to mohlo dopadnout. Uvidíme, jaká bude ztráta na nejlepší," řekla Sáblíková ČTK. Hlavní doménou dvacetileté závodnice jsou totiž dlouhé tratě na tři a pět kilometrů, na kratších za světovou špičkou zaostává. "Musí zajet čas kolem 40 vteřin, maximálně 40,50. Pokud se jí to nepovede, čtyřboj bude tabu," přiblížil trenér Petr Novák.

Před rokem v Itálii sice Sáblíková dokázala stáhnout na pětce čtrnáctivteřinový náskok Ireen Wüstové z Nizozemska, ale letos se podle jejího kouče bude něco podobného jen těžko opakovat. "Už tohle bylo moc. Jelo se ale na otevřené dráze, kde byl těžší led a ukázala se fyzická připravenost Martiny," podotkl Novák. V Kolomně takové rozdíly mezi špičkou nebudou, tamní dráha i celý krytý areál totiž patří k nejlepším na světě.

Na přípravě v Collalbu nepřálo počasí

Sáblíková i další členové NOVIS týmu se na evropský šampionát připravovali v Collalbu, moc spokojeni ale tentokrát nebyli. "Nepřálo nám počasí. Normálně tam nechumelí a teď sněžilo celou dobu. Nemohli jsme dělat, co jsme chtěli. Třeba speciální cviky. Bylo to špatné, ale snažili jsme se to nahradit," uvedla Sáblíková. Přesto se před pondělním odletem do Ruska cítila vcelku dobře. "Na krátkých tratích se do toho ale pořád nemůžu nějak srovnat," přiznala.

Stále ji totiž mírně limituje listopadové zranění ze Salt Lake City, kde při tréninku upadla a natrhla si sval v rameni. "Trénovat se ale musí, co se dá dělat. Občas na to zapomenu, nebo si na ruku v noci lehnu a hned to cítím. Že by to zrovna ustupovalo, se říci nedá," podotkla Sáblíková, která přesto v této sezoně suverénně kraluje Světovému poháru na dlouhých tratích. Na krátkých se jí ale moc nedaří, rameno totiž rychlobruslařku omezuje hlavně při startech.

Sáblíková z obhajoby trému nemá

Z první obhajoby velké medaile trému nemá. Ani není nervóznější. "Trenér mi pořád říká, že důležité je obhájit výsledky na dlouhých tratích. Čtyřboj není olympijská disciplína. Když se to nepovede, tak ale budu zklamaná. Na druhou stranu ještě toho mám hodně před sebou," uvedla Sáblíková, která loni triumfovala na mistrovství světa na tratích 3000 a 5000 metrů. Novák věří, že uspěje i v Kolomně. "Pokusím se ji připravit tak, aby pokud možno stála na bedně," sliboval náročný trenér.

Na samotné závody se Sáblíková těší i proto, že se jí v Kolomně líbí. V prosinci se tam uskutečnily závody Světového poháru a česká reprezentantka vyhrála trojku a na 1500 metrů byla devátá. "Je to tam skvělé. Líbilo se mi tam a jsem ráda, že jsem si to při poháru mohla vyzkoušet. Musím říci, že se na závody těším a ať už to dopadne jakkoliv, budu se snažit," slíbila Sáblíková. Trenéra Nováka zase potěšila informace, že zná kvalitu a strukturu ledu. "Takže víme, na co se máme připravit," dodal.

Reklama