Hlavní obsah

Svoboda opět vyhrál anketu o nejlepšího pětibojaře roku

PRAHA

Třiadvacetiletý David Svoboda byl podruhé v kariéře vyhlášen nejlepším českým moderním pětibojařem roku. Obhájce vítězství v anketě získal rekordních 210 bodů a s přehledem porazil druhého Michala Michalíka a třetího Ondřeje Polívku. Výsledky dnes byly vyhlášeny v Praze.

Článek

Svoboda má za sebou životní sezonu, kterou vyšperkoval stříbrnou medailí na červnovém mistrovství světa v Budapešti. Byl to jeho vůbec první individuální cenný kov z velké seniorské akce, předtím získal jen bronz ve štafetách na MS v roce 2005.

Během sezony však prožil i smutné chvíle. Na olympijských hrách měl nakročeno ke zlaté medaili, ale v parkuru ho zcela "zradil" vylosovaný kůň a skončil na 29. pozici. "Teď už se tomu směju," poznamenal Svoboda během slavnostního vyhlášení.

"I tak musím uplynulý rok jednoznačně hodnotit jako nejvydařenější sezonu v kariéře s tou jedinou kaňkou, kterou byl ten parkur. Byl jsem druhý na mistrovství světa, třetí doma na Světovém poháru v Kladně, povedlo se mi vytvořit pětibojařský světový rekord. Všechno životní výsledky," řekl Svoboda ČTK.

V nadcházející sezoně čeká pětibojaře výzva v podobě nového závodního systému. Mezinárodní federace v listopadu schválila změnu pravidel, podle níž se střelba spojí s poslední disciplínou během. Závěr pětiboje bude připomínat biatlon. Závodník v průběhu tříkilometrového běžeckého okruhu absolvuje celkem tři střelby na pět terčů.

Svoboda: Novinka je pro mě výzvou

"Podle našich odhadů z tréninku by jedna položka měla trvat přibližně 30 - 40 sekund. Kdo se netrefí, bude muset střílet znovu. Když to někdo nestihne do limitu minuta deset sekund, může pokračovat v závodě dál," přiblížil Svoboda, který k novince přistupuje s rezervou. "Starý model mi seděl, patřil jsem v něm k nejlepším, takže jsem se s ním loučil s nostalgií. Ale je to výzva, nový impulz," podotkl Svoboda.

Chystaná změna by měla moderní pětiboj výrazně divácky zatraktivnit a také o několik hodin zkrátit. Přispět by k tomu mohly i drobné úpravy pravidel při parkuru. Prohlídku závodiště absolvují pětibojaři již den předem a ti nejlepší budou nově startovat až na závěr celého pole.

Druhé místo v anketě obsadil nejlepší Čech v olympijském závodě Michalík, který doběhl v Pekingu šestý. Mezi elitní trojicí po dlouhé době chybí sedminásobný nejlepší pětibojař roku Libor Capalini, jenž zápolil se zdravotními problémy a na poslední chvíli přišel o účast v Pekingu.

Na třetí místo díky tomu poprvé pronikl Polívka. Talentovaný mladík nejprve překvapil triumfem v závodě Světového poháru v Millfieldu, podruhé zazářil na konci sezony druhým místem ve finále elitního seriálu.

Pětibojařský svaz v tradiční anketě nerozlišuje pohlaví. Žena se radovala z triumfu pouze v roce 1997, kdy zvítězila letos čtvrtá Lucie Grolichová. V kategorii 5P pro mladé a talentované závodníky po čtyřleté nadvládě Ondřeje Polívky vyhrál Jan Kuf z Dukly Praha.

Anketa Pětibojař roku 2008:
1. Svoboda (Dukla Praha/Ados Praha) 210 b., 2. Michalík (PSC Plzeň) 172, 3. Polívka (Dukla Praha) 122, 4. Grolichová (Dukla Praha/Ados Praha) 100, 5. Capalini (Dukla Praha) 48, 6. Kodedová (PSC Plzeň) a Dianová (Dukla Praha) obě 4.
5P (příjemné pětibojařské překvapení, progres, perspektiva):
1. Kuf (Dukla Praha) 152, 2. Kodedová 116, 3. Polívka 106.

Reklama