Hlavní obsah

Německá laboratoř vyvinula test na odhalení genového dopingu

KOLÍN NAD RÝNEM

Pracovníci laboratoře v Kolíně nad Rýnem vyvinuli nový test, jenž by měl odhalit genový doping. Ten je podle podle mnohých expertů největší dopingovou hrozbou sportu v blízké budoucnosti.

Článek

"Test už je připraven. Zcela jistě budeme schopni testovat na genový doping na olympijských hrách v Londýně 2012, pravděpodobně to však bude mnohem dříve," uvedl vědec Mario Thevis, jenž se na vývoji testu podílel.

Při genovém dopingu neužívá podvádějící sportovec povzbuzující prostředek, ale příslušný genotyp neboli dědictví. Základ dědičnosti buněk potřebných k lepší výkonnosti se tak převádí do tělesných buněk člověka.

Nový způsob analýzy ještě čeká na schválení od Světové antidopingové agentury (WADA), nicméně podle Thevise by mu nemělo stát nic v cestě. "Prokazatelnost je nezpochybnitelná, procedura je spolehlivá. Když je v těle cizí látka, test je ještě hodnověrnější," uvedl pracovník kolínské laboratoře, jež je jednou z nejdůležitějších antidopingových institucí v Německu.

Jednou z látek, které test odhalí, je GW1516, která pomáhá ke zlepšení vytrvalosti. Tento doping už je na seznamu zakázaných látek WADA pro letošní rok.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.