Hlavní obsah

Ministerstvo školství chce zefektivnit financování sportu

PRAHA

Pětiprocentní navýšení finančního příspěvku ze zisků loterijních společností, zřízení Fondu pro podporu sportu a zrušení Vysokoškolského sportovního centra a jeho přesun pod resort ministerstva vnitra. To jsou první z navrhovaných opatření Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), které reagují na výsledky analýzy financování sportu v České republice, jejíž výsledky úřad ministra Ondřeje Lišky zveřejnil ve čtvrtek.

Článek

„Situaci financování sportu v České republice považuji za neuspokojivou. Proto jsme nechali ve spolupráci Českým olympijským výborem a Českým svazem tělesné výchovy vypracovat  analýzu, jejímž cílem bylo určit, jak velký je objem prostředků plynoucích na sport a jaké jsou jejich zdroje, srovnání veřejných výdajů na sport v kontextu Evropské unie a zda je sport čistým příjemcem nebo plátcem do státního rozpočtu,“ objasnil záměr studie Liška.

Podle odstupujícího šéfa resortu si sportovní prostředí zaslouží zvýšenou pozornost. „Na sport nelze nahlížet jen prizmatem reprezentačních úspěchů. V Česku je přes dva milióny organizovaných sportovců, z toho přes půl miliónu dětí. Je to nejrozšířenější volnočasová aktivita u nás. Podle studií zaměstnává přes pět procent lidí a do HDP přispívá 3,7 %, což je více než resort zemědělství. Nejde jen o prostředky na vrcholový sport, ale o celek, sport pro všechny,“ doplnil Liška.

"Jeden dolar do sportu ušetří čtyři ve zdravotnictví" 

Sociální či zdravotní úlohu sportu připomněl předseda ČOV Milan Jirásek. „Ve společnosti se význam sportu zpochybňuje a staví se na okraj zájmu. Opak je přitom pravdou, úloha sportu ve společnosti stále roste,“ podotkl a připomněl jeden ze závěrů letošního ekonomického fóra v Davosu. „Jeden dolar vložený do sportu znamená úsporu čtyř dolarů ve zdravotnictví. Role sportu jako zdravotní prevence je neodmyslitelná,“ dodal Jirásek.

Studie zpracovaná pro MŠMT ukázala, že státní výdaje na sport od roku 1989 trvale klesají, a to ve srovnání s výdaji státního rozpočtu i HDP. Česko patří v rámci EU k zemím s nejnižší podporou sportu. Sportovním trhem v ČR přitom loni proteklo až 60 miliard korun, z nichž do státního rozpočtu putovalo až 11 miliard. Výdaje z veřejných financí přitom činí 7,7 miliard korun a sport tak státu přinesl víc financí, než od něj dostal.

Financování sportu v ČR
Výdaje od roku 1989 trvale klesají, loni činily 0,25 % výdajů státního rozpočtu, v porovnání s HDP byl jejich objem pod 0,1 %. Ve srovnávací studii financování sportu v zemích EU Česko figuruje jako třetí země s nejmenší podporou za Bulharskem a Maltou. České výdaje činí cca 10 eur na obyvatele, nejmasivnější podpora sportu je ve Francii (přes 180 eur na obyvatele). Státy srovnatelné s ČR se přitom pohybují zhruba v polovině srovnání.

MŠMT na základě analýzy představilo návrhy prvních řešení, která by měla přispět ke zlepšení situace ve financování sportu. Liška přitom zdůraznil, že nejde jen o pouhé navýšení objemu peněz ze strany státu. „Současný systém není efektivní. Spousta peněz je vynaložena buď zbytečně, nebo prostě negeneruje výsledky. Existuje řada duplicit a zbytečná administrativa. Je to drahé a netransparentní,“ uvedl šéf resortu školství.

Z loterií až o 600 miliónů ročně navíc

Ministr proto navrhl zrušit k 1.1.2010 Vysokoškolské sportovní centrum a sloučit jej se sportovním centrem pod ministerstvem vnitra. „Sektor reprezentace je roztříštěný. Sloučením se vytvoří lepší a efektivnější podmínky. Uspoří se tak až deset miliónů korun, které lze vynaložit na další rozvoj sportu,“ vysvětlil Liška. O tom, že by se součástí fúze stalo i sportovní centrum pod ministerstvem obrany a vytvořil se tak jeden zastřešující aparát, se neuvažuje.

Ministerstvo současně připravilo návrh novely loterijního zákona, podle nějž by byl navýšen odvod ze sázkových her z 15 na 20 procent. “To by mělo přinést minimálně 600 miliónů korun ročně. Loterijní společnosti by to nemělo výrazně zatížit, odvedená částka by byla adekvátní,“ je přesvědčen Liška, jenž současně navrhuje zřízení Fondu na podporu sportu, který by měl sjednotit finance plynoucí do sportu ze státního rozpočtu, loterií a případných dalších zdrojů.

Liška věří, že navrhované kroky s ohledem na předčasné volby, neupadnou v zapomnění. „Připravil jsem si seznam věcí, které chci předat svému následníkovi, a tato mezi ně patří. Chci, aby panovala zásadní shoda, ať na podzim přijde na ministerstvo zástupce současné vládní koalice nebo opozice. Svou roli v tom hraje i sportovní prostředí, které by mělo hlasitě volat po změnách,“ dodal ministr.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.