Hlavní obsah

Zelenková byla na ME v dlouhém triatlonu v Praze šestá, Řehula osmý

PRAHA

Dán Rasmus Henning a Virginia Berasataguiová ze Španělska se v Praze stali mistry Evropy v dlouhém triatlonu. Z českých reprezentantů byl nejlepší Jan Řehula, který skončil na osmém místě, Lucie Zelenková obsadila šestou pozici.

Článek

Na závodišti v Chuchli proběhl Henning cílem po čtyřech kilometrech plavání, 120 km na kole a třicetikilometrovém běhu s náskokem téměř šesti minut před lucemburským reprezentantem Dirkem Bockelem. Třetí Massimo Cigana z Itálie naopak zaostal za stříbrem o pouhých čtrnáct sekund.

Henning s Bockelem byli v čele už po plavecké části. V cyklistické fázi se na ně dotáhlo kvarteto závodníků i s bronzovým olympionikem ze Sydney 2000 Řehulou.

V běhu již jasně dominoval dánský reprezentant, který v okolí Strakonické silnice soupeřům unikl a zcela neohroženě získal prvenství. Luc van Lierde, jenž byl spolu s Henningem považován za největšího favorita, s nejlepší trojicí krok neudržel a obsadil šesté místo.

Neuspěl ani nejlepší český triatlonista na dlouhých tratích Petr Vabroušek a musel se spokojit s 18. pozicí. V této sezoně již absolvoval devátý dlouhý triatlon: v předchozích získal čtyři bronzové medaile a ani jednou nechyběl v elitní desítce. Dost ztratil už na plavání, příliš z manka nesmazal na těžké cyklistické trati a na nejlepší se nedotáhl ani v nesilnější disciplíně běhu.

Mezi ženami zaplavala podle očekávání nejlépe Zelenková, ale hned v cyklistické části se před ní dostala Berasateguiová a její prvenství bylo naprosto přesvědčivé. Zelenková, která před nedávnem v Klagenfurtu překonala nejlepší český ironmanský čas, klesla na šesté místo.

ME v dlouhém triatlonu v Praze:
Muži:
1. Henning (Dán.) 5:32:54, 2. Bockel (Luc.) -5:45, 3. Cigana (It.) -5:59, 4. Vjencov (Ukr.) -7:59, 5. Johnsen (Dán.) -10:20, 6. Van Lierde (Belg.) -11:28, ...8. Řehula -13:08, 18. Vabroušek (oba ČR) -25:09.
Ženy:
1. Berasateguiová (Šp.) 6:13:06, 2. Niedfrimigerová (It.) -8:19, 3. Koltersová (Dán.) -9:52, ...6. Zelenková -23:57, 11. Candrová (obě ČR) -47:48.

Reklama