Hlavní obsah

Sixteen je v perfektní formě, říká před pardubickou žokej Bartoš

PRAHA

S novými rukavicemi a tradičním čtyřlístkem pro štěstí doufá žokej Josef Bartoš, že naplní s bělkou Sixteen předpovědi a jako favorité vyhrají 119. Velkou pardubickou. Na jejich triumfu se shodují odborníci i bookmakeři a sám Bartoš čtyři dny před dostihem věří, že by jeho kůň neměl mít konkurenci.

Článek

"Myslím si, že pouze nějaká kolize nebo problém v dostihu by ji (Sixteen) mohl zastavit, protože se ukazuje v perfektní formě. Už v kvalifikaci byla suverénní," řekl Bartoš v rozhovoru s ČTK. "A po dalším tréninku by měla být ještě lepší než v kvalifikaci."

Bartoš bude se Sixteen bojovat o zápis do historie Velké pardubické. Devítiletá kobyla se může stát šestým koněm, jenž by vyhrál tři po sobě jdoucí ročníky. Osmadvacetiletý Bartoš, rodák z České Lípy, by také slavil třetí výhru, ale za poslední čtyři roky - loni zvítězil se Sixteen, o dva roky dříve s Decent Fellowem.

Který třetí triumf je pro žokeje větším lákadlem? "Můj je určitě velkým, ale kdyby Sixteen vyhrála potřetí v řadě, tak se zapíše mezi legendy, takže to přeji hlavně kobyle," uvažoval Bartoš.

Poslední dny před dostihem podle něj probíhají bez problémů. Sixteen je v pořádku a zatím si neuvědomuje, co ji čeká. "Ale uvidíme před dostihem, jak bude žrát. Třeba před kvalifikací, když už věděla, do čeho půjde, tak poslední dny špatně žrala," řekl Bartoš.

Bartoš začíná pociťovat nervozitu

Naopak jezdec moc dobře ví, že se vrchol sezóny každou hodinou přibližuje. "Vždycky, když jezdím Sixteen v tréninku, tak už si dostih přebírám. Dostihová nervozita malinko začíná," podotkl.

Bartoš přitom mohl o letošní Velkou pardubickou přijít. V dubnu se vážně zranil po pádu při dostihu v italském Grossetu. Utrpěl zlomeninu očního oblouku a lícní kosti, v Plzni ho museli operovat a měsíc byl mimo hru. "Jsem už dávno úplně v pořádku. Cítím se moc dobře a doufám, že se mi v neděli nic nepřihodí," poznamenal žokej.

O jeho fyzické kondici svědčí i fakt, že se objeví na startu všech nedělních dostihů. Majitel Sixteen by možná byl rád, aby polevil, nevysílil se a třeba nezranil. "Ale pro mě je celý tenhle den vrcholem sezóny a jsem rád, že mohu startovat v každém dostihu. Celý den moc uznávám a chci vyhrát každý závod," uvedl Bartoš.

Od roku 2004 jezdí Bartoš u trenéra a legendárního žokeje Josefa Váni. V dostihu se vedle Sixteen objeví ještě další tři koně, které Váňa připravuje. Taktika uzpůsobená Sixteen se ale nepřipravuje. "Jen si popřejeme hodně štěstí a nebudeme si v dostihu pomáhat. Každý pojedeme na sebe a rozdáme si to mezi sebou," řekl Bartoš.

Až přijede do Pardubic, tak by měl mít u sebe čtyřlístek pro štěstí, který mu hledá manželka Lucie. "Poprosil jsem ji o něj i letos," usmál se. A naplní i další svůj rituál jen pro Velkou pardubickou: vždy si na slavný dostih bere něco nového. "Koupil jsem si nové rukavice, které si obléknu až těsně před startem," prozradil Bartoš.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.