Hlavní obsah

Hříšnice Pechsteinová je zpět, poprvé v sezóně se postaví Sáblíkové

PRAHA

Světový pohár v rychlobruslení pokračuje i o nadcházejícím víkendu. Tentokrát se uskuteční v Salt Lake City, kde nebudou chybět ani česká „želízka v ohni“. Několikanásobná mistryně světa Martina Sáblíková a talentovaná juniorka Karolína Erbanová. Dvaadvacetiletá Sáblíková navíc poprvé v letošní sezóně změří síly s Němkou Claudií Pechsteinovou.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

Martina Sáblíková se v Salt Lake City představí na třech tratích. „V pátek pojede 500 a 3000 metrů. V sobotu pak kilometr a půl,“ prozradil v telefonickém rozhovoru Sport.cz a Právu trenér Petr Novák. A právě závod na tři kilometry bude nesmírně zajímavý, česká olympijská naděje se v něm utká s německou závodnicí Stephanií Beckertovou. Ta minulý týden na této trati Sáblíkovou porazila o pouhé tři setiny vteřiny.

Skvěle rozjetou sezónu má i sedmnáctiletá Karolína Erbanová, která minulou sobotu v Calgary v závodě na 1500 metrů vyhrála i přes pád skupinu B. „Karolína má problém se zády. Léčím ji masážemi a akupunkturou. Jet by ale měla, v sobotu 500 a 1500 metrů a v neděli jeden kilometr,“ řekl kouč.

Chybět v Salt Lake City nebudou ani další Novákovi svěřenci - Milan Sáblík, Pavel Kulma a Zdeněk Haselberger. „Milan se zúčastní závodu na 1500 metrů, Pavel Kulma se představí na pěti kilometrech a všichni tři pak v neděli pojedou závod družstev,“ naznačil nominaci na závody trenér.

Pojede i Pechsteinová

V letošní sezóně se poprvé na Světovém poháru představí olympijská vítězka, Němka Claudia Pechsteinová, která je podezřelá z užití dopingu a je momentálně v trestu.

Avšak Švýcarský civilní soud tento týden Pechsteinové povolil start, aby se mohla pokusit kvalifikovat na olympiádu ve Vancouveru. „Asi je to tak správné. Konkurence na olympijských hrách by měla být co největší. Jinak se ale jejím případem nijak nezabývám,“ řekla Martina Sáblíková.

Reklama

Související témata: