Hlavní obsah

Kouč Novák naordinoval Sáblíkové s Erbanovou trénink na šidítku

PRAHA

Sezónu rozjely rychlobruslařky Martina Sáblíková a Karolína Erbanová na výbornou. Na závodech Světového poháru sbíraly jeden úspěch za druhým a zároveň si obě vyjely místo na olympijských hrách ve Vancouveru. A velkou radost má ze svých svěřenkyň i Petr Novák, který děvčatům za skvělé výsledky nejen poděkoval, ale slíbil i překvapení a nějaký dáreček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martina Sáblíková s trenérem Novákem na tiskové konferenci v Praze

Článek

"Martina i Karolína mají výbornou formu. Jejich dosavadní výsledky bych ohodnotil známkou jedna mínus, neboť vždy je co zlepšovat," řekl po návratu ze zámoří trenér rychlobruslařů Petr Novák. "Jsem moc rád, že se mi obě děvčata povedlo dovést na olympijské hry ve Vancouveru. Postupová kritéria v rychlobruslení jsou velmi tvrdá. Na olympiádě může startovat jen šestnáct nejlepších," vysvětloval, jakého úspěchu jeho tým dosáhl.

Teď je jeho dalším cílem a velkým snem medaile z olympiády... Možná se mu ale jeho přání vyplní ještě dříve, než olympiáda ve Vancouveru začne, neboť Mezinárodní olympijský výbor možná odebere medaili Claudii Pechsteinové ze závodu na 5 km. Tím pádem by se pak česká reprezentantka posunula na třetí místo.

"Kdyby Martina dodatečně bronz dostala, tak bych už měl vlastně jako trenér splněno. Získala by tak medaile ze všech světových soutěží. Já ale i tak věřím, že olympijskou medaili vybojuje přímo na ovále ve Vancouveru. Jestli bude jen jedna, nebo jich bude víc, a z jakého kovu, zatím nebudu říkat," nechtěl prozradit svůj tip Novák.

Denně najednou padesát kilometrů

V hlavě už má kouč i celý program do olympijských her. Letos výjimečně do přípravy nezařadí trénink na rybníku. "Nechci v této důležité sezóně nic riskovat. Nemuselo by to prospět děvčatům, která mají problémy se zády," vysvětloval Novák, proč se rozhodl pro přípravu na prkně.

"Než 26. prosince zamíříme na soustředění do Itálie, budou se děvčata klouzat doma na prkně. Je to ale šidítko. Je to jako když dáte dítěti dudlík, aby neplakalo. Děvčata sice nebrečí, ale chybí jim ten důležitý pocit bruslí na nohou a ledu pod nimi. Jediná dobrá věc je, že na něm drží stejný postoj, a že jsou namáhané i ty samé svaly jako na bruslích."

V Itálii pak na jeho svěřence bude čekat nejen nekrytý ledový ovál, ale i běhaní, posilovna a jízda na kole. "Čeká nás ještě hodně práce. Denně bychom měli najet tak kolem čtyřiceti až padesáti kilometrů," nastínil tréninkovou představu kouč. S týmem se ještě zúčastní mistrovství Evropy a 22. ledna pak zamíří do zámoří. "Poletíme tam takhle brzy, aby se děvčata bez problémů aklimatizovala. Chvíli pobudeme v Calgary a 6. února nabereme směr Vancouver," uzavřel Petr Novák.

Reklama