Hlavní obsah

Moderní pětibojař Polívka: Snad zase nechytnu nějakého špatného koně

Víkendové mistrovství světa armád na pražské Julisce a za dva týdny mistrovství Evropy v Debrecínu. Takový je nejbližší program českých moderních pětibojařů, jejichž reprezentační výběry jsou pro obě akce téměř totožné. Jedním z nich je dvaadvacetiletý Ondřej Polívka, který bude v Maďarsku obhajovat loňský titul. Že by se ale kvůli tomu při vrcholné domácí akci šetřil, nepřipadá v úvahu.

Foto: Ivana Roháčková

Ondřej Polívka (vpravo) při finiši běžecké části moderního pětiboje.

Článek

Jak se dají zvládnout dva těžké závody v tak krátké době?

Myslím, že s tím problém mít nebudu. Tedy alespoň doufám. Jsem na podobné kumulace vrcholů sezóny zvyklý z juniorských let, a to byl mezi jednotlivými akcemi jen týden. Pamatuji si, že jsem přijel z jednoho závodu a za čtyři dny odjížděl na další. Výsledky byly obvykle dobré.

Která z akcí má pro vás větší důležitost?

To se nedá takhle říct. Na armádní mistrovství světa jsem docela zvědavý, protože na něm budu mít premiéru. Jsem Pražák, takže se na Julisku na mě přijde podívat řada známých a kamarádů nebo kolegů z řad starší gardy. Bude to jiné než obvyklý závod někde v zahraničí. Atmosféra by pro Čechy měla být klidnější, víme co kde je a na všechno se můžeme zeptat. Doufám, že se to ukáže jako výhoda a uspějeme.

S jakou představou pak pojedete do Debrecínu?

Bude to složitější než před rokem, kdy se mi podařilo vyhrát. Loni měla premiéru kombinace střelby s během a naší tehdejší převahu soupeři postupně dotahují. Pro mě bude prioritou udělat slušný výsledek v šermu. Pokud zase nechytnu nějakého špatného koně jako naposledy při Světovém poháru v Moskvě, tak by to nemuselo dopadnout špatně. Druhá věc je obhajovat. To je vždycky horší.

Zmínil jste kombinovanou disciplínu. Jak vůbec v praxi vypadá mix běhu a střelby?

Začíná se asi padesátimetrovým náběhem na střelnici. Potom se běží kilometr a zase střílí, a to celé se třikrát zopakuje. Při střelbě musí závodník pětkrát zasáhnout terč. Má na to neomezený počet střel, ale časový limit sedmdesáti vteřin. V pětiboji neexistují trestná kolečka jako v biatlonu, ale je jasné, že kdo se při střelbě hodně zdrží, propadá se v průběžném pořadí.

Jak vám osobně nový formát závěrečné disciplíny vyhovuje?

V minulosti jsem dost těžil ze střelby, takže mi starý způsob docela vyhovoval. Když jsem ale loni stal mistrem Evropy, tak jsem se s novinkou vypořádal docela dobře. Osobně bych se k původnímu rozdělení disciplín klidně vrátil, ale je mi jasné, že takhle je to pro diváky atraktivnější. Navíc se běh startuje hendikepovou metodou podle aktuálního bodového pořadí po třech částích pětiboje. Takže kdo je první v cíli kombinované disciplíny, je i vítězem celého závodu.

Reklama