Hlavní obsah

Nesmrtelný Váňa po roce opět triumfoval ve Velké pardubické. O pouhý nos

PARDUBICE

Vyhrál, jásal, ale nakonec Josef Váňa musel dvě desítky minut čekat na stvrzení triumfu v nedělním 120. ročníku Velké pardubické České pojišťovny. S devítiletým hnědákem Tiumenem obhájil loňské prvenství, celkem při 24. startu v prestižním dostihu vyhrál posedmé jako žokej a poosmé coby trenér. Ale jen o koňský nos, o pár centimetrů.

Foto: Dostihový spolek

Cílová fotografie 120. ročníku Velké pardubické ukazuje, o jak malý kousek Josef Váňa s Tiumenem vyhrál.

Článek
Fotogalerie

„Tiumen je borec. Připravili jsme se ještě lépe než loni,“ radoval se v cíli sedmapadesátiletý matador. Legenda, jejíž socha od letoška dlí na dohled Taxisu, a jež uhranula ďábelsky mazanou jízdou v 6900 m dlouhém dostihu o 4,5 milionu korun více než třicet tisíc diváků na sluncem zalitém závodišti.

V cíli si ale Váňa zprvu nebyl tak úplně jistý, že byl první, v posledních metrech váhal s povzbuzením koně. A co víc. Poražení v rozhodujícím souboji - stáj Hřebčín Albertovec, žokej Marek Stromský a trenér Radek Holčák sáhli okamžitě po doběhu k protestu. „Zkusíme to, proč ne, když předloni jsem po protestu přišel o vítězství,“ říkal Stromský. Cítil újmu v posledních desítkách metrů. „Pan Váňa mi jasně křížil dráhu, ale asi nechtěně,“ tvrdil.

Cílová fotografie 120. ročníku Velké pardubické ukazuje, o jak malý kousek Josef Váňa s Tiumenem vyhrál.foto: Dostihový spolek

S Váňou vedl rozhovor moderátor přímo na dráze před tribunou. „Josef Váňa, sedminásobný vítěz Velké pardubické,“ nakonec dal na vědomí davům rozhodnutí dostihové komise. Další možné řešení - prohození pořadí. Ale k ničemu takovému nedošlo. Publikum jásalo. Jen tu a tam zněl i pískot.

Vítěz 120. ročníku Velké pardubické Josef Váňa dostává v cíli od ostatních žokejů hobla.foto: ČTK/Roman Vondrouš

„Dostihová komise protest projednala a uznala s tím, že neměla vliv na výsledek,“ vyjádřil se poněkud šalamounsky klíčový orgán bdící nad regulemi. A přidal pětisetkorunovou pokutu pro Váňu. Případ může ještě skončit u Dostihového soudu. Ale jen čistě teoreticky jako tomu bylo před devíti lety v památném souboji Chalco-Peruán.

Vítěz 120. ročníku Velké pardubické Josef Váňa s Tiumenem (vlevo) vbíhá do cíle. Zcela vpravo je v pořadí druhý Marek Stromský s Amant Grisem, uprostřed třetí Josef Bartoš se Sixteen.foto: ČTK/Roman Vondrouš

„Na protest tohle  nebylo. Rozhodnutí je spravedlivé a když jsem ty davy viděl, nedokázal jsem si představit, že by verdikt byl jiný,“ říkal jeden z šéfů pořádajícího Dostihového spolku Miroslav Petráň.

Velký Taxisův příkop během 120. ročníku Velké pardubické steeplechase.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Devatenáct koní nakonec vyrazilo na trať, nenastoupil Baggio, chyběl i britský žokej Wheelan: zlomil si klíční kost a v sedle Il En Reveho jej nahradi Složil, ale končil záhy. Valldemoso byl jediným, kdo zakolísal a ztratil jezdce na Taxisu. Marný byl i boj obou žen. Růžičková s Rubínem ani na popáté nenaplnila cíl dokončit Velkou, spadla i Baluchová s Ligretou. Z dostihu zmizel i Bremen Plan, (ž. Kousek), jehož sázkaři obrali o post top favorita.

Přiřkli jej pozdějšímu vítězovi patřícímu podnikateli Ivo Köhlerovi. „Nervóznější jsem byl loni, ani mě příliš neznervozňoval protest, bral bych, že bychom prohráli koněm, u jehož začátků jsem také byl,“ tvrdil Köhler a Tiumenovi sliboval pamlsky. „Jabka, mrkev, nevím ale jestli pozná, že to je za odměnu,“ smál se.

Velká pardubická České pojišťovny (překážkový dostih na 6900 metrů, dotace 4,5 mil. korun):
1. Tiumen (ž. Josef Váňa st., trenér Josef Váňa st., majitel Ivo Köhler), 2. Amant Gris (ž. Stromský), 3. Sixteen (ž. Bartoš), 4. Mandarino, 5. Teviot, 6. Lirain. Výrok: Tuhý boj nos - 3 1/4 - 2 1/4 - 3 3/4. Čas: 9:03,73 min. Do cíle dojelo 12 z 19 koní.
Rámcové dostihy:
I.: Pareto (ž. Kousek) - Bella d'Etruria - Dolde, II.: Königin Platina (ž. Váňa ml.) - Oregonia - Ready for Smile, III.: Chenonceau (ž. Stromský) - Zulejka - Derby Sharp, IV.: Amber Hilla (ž. Váňa ml.) - Hard Warrior - Valiant, V.: Ursan (ž. Bartoš) - O'Key - Sun Court, VI.: Royal Mougin (ž. Stromský) - Palm Island - Sherado, VII.: Wavelight Laser (ž. Faltejsek) - Trezor - Isar.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.