Hlavní obsah

VIDEO: Triumfální návrat šampióna. Na Váňu čekaly schůdky k dalším vítězstvím

CHYŠE

S ovacemi a celou řadou dárků přivítaly v úterý před polednem nedělního vítěze Velké Pardubické žokeje Josefa Váňu a druhého v pořadí Josefa Bartoše desítky sousedů a kamarádů v čele se starostou Miroslavem Dorňákem na náměstí v Chyších na Karlovarsku. Právě nedaleko Chyší, kde je Váňa druhým místostarostou, totiž osminásobný vítěz slavného dostihu své koně trénuje.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Vítěz Velké Pardubické žokej Josef Váňa a druhý z dostihu Josef Bartoš na dřevěných schodech na náměstí v Chyších na Karlovarsku.

Článek

Místní pro Váňu připravili dřevěné schůdky, na které musel před chyšskou radnicí nejdříve vylézt. „Jsou to schody, které tě v dalších letech mají dovést k devátému a jubilejnímu desátému vítězství ve Velké Pardubické,“ vysvětlil Váňovi chyšský starosta Miroslav Dorňák.

K tomu dostal na schůdcích ještě malého koženého koně. „Je menší než Tiumen, tak na něj v těch letech ještě vyleze,“ komentoval starosta. O něco menšího koníka dostal na schůdcích také druhý z Velké Pardubické Josef Bartoš, který celý dostih s bělkou Sixteen odtáhl v čele.

„Je to milé uvítání, za což všem děkuji,“ usmíval se šťastný Váňa. „Líbilo se mi, jak starosta vyprávěl, že dostih všichni místní v Chyších prožívali,“ dodal Váňa. „Když se dostih běžel, tak zrovna naši fotbalisté hráli doma derby se Žluticemi. Na konci utkání byli ale všichni u televize. Nejdřív říkali, že to s tou ztrátou z Taxisu asi nevyhraje. Ale když předběhl v cílové rovince Sixteen, tak vykřikovali - Já jsem vám to říkal, že vyhraje,“ vyprávěl starosta.

Vítěz Velké Pardubické žokej Josef Váňa s manželkou na náměstí v Chyších na Karlovarsku.foto: Právo/Rudolf Voleman

Oba žokejové dostali od obce a místních spoustu květin a také dárkové koše. Nakonec starosta Dorňák dodal síly Váňovi téměř dvě stě let rychtářským právem. „Při dostihu jsi ztratil síly, tak abys je zase nabyl,“ říkal, když mu přikládal spletené žíně na ramena. „A taky, aby ti sloužily klouby,“ dodal, když rychtářské právo přikládal k Váňovým kolenům.

Před odchodem na oslavu do místního zámeckého pivovaru si ještě všichni na náměstí připili sektem. „Připravíme speciální edici s Váňovou etiketou naší polotmavé dvanáctky, kterou má tak rád. Zabalíme mu ji, aby si ho mohl vzít s sebou například na závody do italského Merána,“ prozradil majitel chyšského zámku s pivovarem Vladimír Lažanský, podle kterého si pivo z této edice budou moci pořídit i běžní návštěvníci pivovaru.

Reklama