Hlavní obsah

První cíl sezóny jsme splnili, oddechl si trenér Novák

Trenér Petr Novák si budapešťské mistrovství Evropy v rychlobruslařském víceboji vysloveně užíval. Jeho dvě závodnice na nejvyšší stupínek nikoho nepustily a Martina Sáblíková si odvezla čtvrté zlato...

Foto: Karel Felt, Právo

Trenér Petr Novák byl po šampionátu spokojený.

Článek

Co pár desítek minut po šampionátu cítíte?

Spokojenost. První cíl sezóny je splněn, spadl mi kámen ze srdce. Je to určitě dobrý začátek roku, dobře jsme do něj vykročili.

Kdy jste vy sám začal věřit v titul?

Věděl jsem, že Martina je dobře připravená. Jistě, tu pětistovku zvorala, dělala chyby v zatáčce, ztratila sedm desetin až jednu vteřinu, ale věřil jsem, že to dokáže zvrátit. Šampionát ustála hlavně psychicky.

Z pátku na sobotu špatně spala, co v noci na neděli?

Spala dobře, ráno měla dobrou náladu a věřila si.

Nebyla to pro vás trošku nuda na ovále, když se závod vyvíjel, jak jste si v pátek večer přál?

Nebyla. Teď to už můžu říct nahlas... Já před závodem dobře vím, že se může stát cokoliv. Může se rozbít brusle, Martina může spadnout... Ale věřil jsem, že i kdyby spadla, tak stejně vyhraje. Pokud nastane chyba na výstroji, tak je to ale špatné, jinak jsem obavu neměl.

Vy jste v závěru závodu na pět kilometrů ani nesledoval stopky...

To je pravda. Naposledy jsem se koukal, když jsem na Martinu křiknul, že má náskok deset vteřin, a pak už jsem jí jen říkal, že jede na celkový čas 7:20 minut.

Jak jste ten závod vůbec prožíval?

Docela dobře, ale já vím, že se můžu radovat, až když projede cílem.

Uvědomujete si, že výkonnostně je Martina o třídu jinde než soupeřky...

Martina hlavně jede disciplinovaně. Ono to vypadá, že si nehrábne na dno sil, že jede s rezervou, ale myslím si, že si tady taky pořádně hrábla, protože jela tak nejrychleji, jak jen to bylo možné.

Bude to mít na mistrovství světa, kde přibudou Američanky a Asiatky o hodně těžší?

Určitě to bude jiný závod. Důležité bude, jak vydrží Martině zdraví. Doteď byla zdravá a podle toho to vypadalo, mohli jsme se na Evropu připravit bez komplikací.

Na otevřené dráze je neporazitelná, cítíte jako výhoda, že hodně trénovala venku?

Myslím, že tady se projevila hlavně ta fyzická připravenost. V hale to bude mít daleko těžší, tam nebudou tak velké časové rozdíly a chyby se potom špatně dohání.

Vyhráli jste v Budapešti všechny disciplíny, dá se přidat ještě něco víc?

Já myslím, že ne. Jedna malá země, pětkrát první, včetně víceboje. Jsem úplně spokojený, je to něco, co jsem si před deseti lety ani nepředstavoval.

Jaké máte nejbližší plány?

Ve středu letím na olympiádu mládeže do Innsbrucku a v půlce ledna s Karolínou Erbanovou na sprinterské mistrovství světa do Calgary. Pojede s námi Martina, aby se v klidu mohla připravovat v hale. A pak pokračuje Světový pohár. Vrcholem bude březnový světový šampionát na jednotlivých tratích v Heerenveenu a finále Světového poháru v Berlíně.

Reklama