Hlavní obsah

VIDEO: Uběhl maratón, vylezl na Kilimandžáro. Teď okusí nevidomý běžec adrenalin

PRAHA

Šestnáct kilometrů běhu horským terénem s vrcholem na Lysé hoře, to je jedna z kvarteta výzev pro účastníky extrémního závodu čtyřčlenných štafet Adrenalin cup. Chopil se jí také pětatřicetiletý Jan Říha, sportovec tělem i duší, byť je od narození nevidomý.

Nevidomý sportovec Jan Říha před Adrenalin cupem 2012.Video: Adrenalin cup

 
Článek

Dvakrát absolvovala maratón, odběhl i několik půlmaratónů, před třemi lety se vyšplhal na vrchol Kilimandžára. Start na Adrenalin cupu 23. června v Ostravici ale pro něj bude novinkou.

„Jedu to zkusit. Běh do vrchu, kde se střídají různé terény, bude moje premiéra. Taktika je nepřepálit start a šetřit síly tak, aby vyšly až do konce. Jde hlavně o bezpečí, když to bude riskantní, prostě půjdu pěšky,“ plánuje Říha, jenž poběží v doprovodu vodiče Tomáše Martináka.

Představí se i Volf a Krýzl

Adrenalin cupu se kromě běhu do vrchu skládá z paraglidigu z Lysé hory, pětatřicetikilometrové jízdy na horském kole a závěrečného pětikilometrového sjezdu na kajaku.

Tradičně se zúčastní i několik olympioniků, třeba sjezdař Kryštof Krýzl, vodní slalomář Jaroslav Volf či bikeři Jan Škarnitzl a Tereza Huříková. „Trenér o mém startu v Beskydech ještě neví, ale určitě by měl radost, že sportuju i o víkendu. Do závodu dám všechno, nepojedu to tam přece zbytku týmu pokazit. Šetřit se budu maximálně na večerní party,“ culil se dvojnásobný olympijský medailista v deblkanoi Volf, jenž se posadí do kajaku.

Huříková zůstane u kola

Svého sportu se bude držet i bikerka Huříková. „Je fakt, že běhám, ale na Lysou si nechám zajít chuť, to se radši půjdu utopit na kajaku. Vzduch by byl fajn, ale zato s tragickými následky,“ tuší pohledná cyklistka.

Vloni se v Ostravici na závodě, jenž je zároveň mistrovstvím republiky, představilo 56 týmů, jeho součástí je i klání Beskydský šerpa, při němž čtyřčlenné týmy vynášejí na Lysou horu 65kilogramový soudek s pivem.

Reklama