Hlavní obsah

Do Londýna přilétávají sportovci, Heathrow čeká rekordní den

Londýn

Nejrušnější evropské letiště v londýnském Heathrow dnes přivítá rekordní počet cestujících v den, kdy do města začínají přilétávat první olympijští sportovci a funkcionáři. Na dálnici u Heathrow se dnes také otevřely první pruhy vyhrazené jen pro olympijskou dopravu, které přispěly ke kilometrovým frontám kolem Londýna.

Foto: ČTK/AP

Před přistáním na londýnském letišti Heathrow uvidí cestující obří olympijské kruhy vysekané v trávě v Richmondově parku.

Článek

Majitel letiště společnost BAA dnes očekává 236.995 cestujících. Dosavadní rekord platí od loňského 31. července, kdy přes Heathrow prošlo 233.562 pasažérů. Průměrný počet cestujících je 190.000 za den.

Dnes letiště očekává 335 sportovců a 1027 funkcionářů a dalšího doprovodného personálu. Nejrušnějším "olympijským" dnem na Heathrow bude 24. červenec, kdy má přiletět 1262 sportovců a 3008 dalších lidí spojených s olympiádou.

I když sportovci tvoří jen zlomek cestujících, najalo letiště tisícovku dobrovolníků mluvících 20 jazyky. Nasazeno bylo i víc zaměstnanců pro přepravu zavazadel, protože sportovci mají obvykle víc kusů zavazadel než běžní cestující - v průměru tři na osobu. Kromě toho imigrační služba vyslala za přepážky 500 imigračních úředníků navíc, poté co si v minulých týdnech cestující i politici stěžovali na hodinové fronty u pasové kontroly. Oproti jiným dnům přibylo i policistů.

Na letišti bylo otevřeno akreditační středisko a začaly fungovat autobusy převážející atlety do olympijské vesnice. Zatím nebyly z Heathrow hlášeny žádné problémy.

Problémy na okružní dálnici

Ty však provázely otevření prvního pruhu vyhrazeného pro olympijskou dopravu na okružní dálnici u Heathrow. První otevřený "olympijský" pruh měří asi 5,5 kilometru. Dnes ráno se však na okružní dálnici vytvořila fronta až 50 kilometrů dlouhá, jak se řidiči řadili do zbývajících pruhů na rušné dálnici. K frontám přispěla i nehoda u jedné z křižovatek. Od Heathrow směrem na východ do města byla podle britských médií doprava poměrně plynulá, zejména po odeznění ranní špičky.

Pozor na pokuty

S blížícími se hrami se budou na londýnských ulicích a dálnicích otevírat další pruhy vyhrazené pro sportovce, trenéry, sponzory a funkcionáře. Celkem mají měřit asi 50 kilometrů. Běžní motoristé i cyklisté je nesmějí používat pod hrozbou pokuty 130 liber (4200 korun).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.