Hlavní obsah

Italka Kostnerová obhájila evropský krasobruslařský titul

Záhřeb

Italská krasobruslařka Carolina Kostnerová obhájila titul mistryně Evropy. V dnešních volných jízdách na šampionátu v Záhřebu skončila stejně jako v krátkém programu druhá, ale v celkovém součtu porazila obě šestnáctileté Rusky Adelinu Sotnikovovou i Jelizavetu Tuktamyševovou.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Italská krasobruslařka Carolina Kostnerová na ME v Záhřebu

Článek

Třetí jmenovaná zahajovala závěrečnou rozjížďku a nasadila konkurentkám laťku nesmírně vysoko. Bezchybně odskákala všechny trojité skoky včetně dvou lutzů a flipu, lehce zvládla oba dvojité axely a okouzlila i piruetami a krokovými variacemi. Bezchybný výkon jí přinesl zlepšení osobního rekordu o deset bodů na 131,67, což je historické evropské maximum za volnou jízdu. Kvůli ztrátě z krátkého programu jí to ale stačilo pouze na bronz.

Kostnerová za ní ve volné jízdě zaostala o pouhých 1,15 bodu, i když známku za technickou hodnotu jízdy měla o bezmála deset bodů nižší. Brzy šestadvacetiletá krasobruslařka totiž v jízdě za doprovodu Ravelova Bolera předčila mladší konkurentky interpretací hudby, vyzrálým projevem a propracovanými spojovacími prvky. Díky tomu získala už pátý evropský titul a navázala na záhřebské zlato z roku 2008.

Vedoucí příčku po krátkém programu neudržela Sotnikovová. Ta se jako jediná z vedoucího tria nevyhnula vážné chybě, když jednomu z plánovaných trojitých flipů ubrala dvě otáčky. Po třetí volné jízdě večera ji od zlata dělilo 72 setin bodu.

Famózní výkon Tuktamyševové připravil o naději na medaili Italku Valentinu Marcheiovou, která byla třetí po krátkém programu. Ta životní formu zúročila k vylepšení osobního rekordu o osm bodů, ale známka 112,84 na lepší než čtvrté místo nestačila. I když skončila těsně pod stupni vítězů, je to pro ni v šestadvaceti letech maximum na evropské scéně.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Záhřebu:
Ženy - konečné pořadí:
1. Kostnerová (It.) 194,71
2. Sotnikovová 193,99
3. Tuktamyševová (obě Rus.) 188,85
4. Marcheiová (It.) 171,06
5. V. Helgessonová (Švéd.) 155,72
6. Gosvianiová (Rus.) 154,41.

Reklama

Související témata: