Hlavní obsah

Změna plánů. Váňa do Velké pardubické nenastoupí. Co se přihodilo?

Praha

Legendární žokej Josef Váňa starší změnil plány, letošní Velká pardubická bude bez něj. Zprávu přinesl isport.cz. Kůň Rabbit Hawk Wing, se kterým chtěl osminásobný vítěz dostihu 9. října startovat, není ve formě. Váňa bude mít zastoupení ve Velké jen coby trenér a během druhého říjnového víkendu jej také čeká jiné než dostihové klání - volby do Senátu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Žokej Josef Váňa letos Velkou pardubickou nepojede.

Článek

"Zkusíme to za rok," neztratil ovšem Váňa víru ve svůj návrat do slavné pardubické bitvy. Ve Velké startoval už osmadvacetkrát, od roku 1985 chyběl jen čtyřikrát. V minulém roce absentoval po oznámeném konci kariéry, pro letošek ale ohlásil návrat.

Osmiletý ryzák Rabbit Hawk Wing jej v červnové kvalifikaci donesl na sedmé místo, čímž splnil podmínky startu při říjnovém vrcholu sezóny. Při dalším startu obsadili deváté místo a závěrečnou kvalifikaci nedokončili. Váňa utrpěl jen minimální šrámy, ale postupně ztrácel přesvědčení, že kůň je připraven na start a na možnost, aby s ním případně jel pro další triumf. V necelých čtyřiašedesáti se mohl stát nejstarším vítězem slavného závodu. Místo vlastní přípravy na dostih jej čeká spíše předvolební finiš.

Snahu o další start ve Velké ale rozhodně nevylučuje. "Já se dám zatím do pořádku, pokud to půjde, a kůň bude mít víc zkušeností," uvedl Váňa.

Na variantu absence byl podle všeho připraven už dříve. "Pokud nebudu cítit, že to má cenu, tak to klidně uzavřu uprostřed sezóny. V tom nebudu mít určitě problém," řekl v dubnu. Jako trenér teď bude mít Váňa ve hře trio Ange Guardian, Rabbit Well a Zarif.

Ve Velké pardubické vynechal od pětaosmdesátého jen ročníky 2000, 2007 a 2015. Čtyřikrát vyhrál s Železníkem v letech 1987, 1988, 1989 a 1991, jednou s Vronským (1997) a tři vítězství přidal v letech 2009, 2010 a 2011 s Tiumenem.

První kolo voleb do Senátu je na programu také během druhého řijnového víkendu. Váňa se v nich prezentuje coby kandidát hnutí ANO. V boji o zisk mandátu za obvod Karlovy Vary, kde žije v Chyši, ho čeká sedm soupeřů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.