Hlavní obsah

Sedmnáctiletá Ruska získala v Ostravě titul. A ještě vylepšila rekord

Ostrava

Jevgenija Medveděvová z Ruska potvrdila na mistrovství Evropy v Ostravě pozici nejlepší krasobruslařky současnosti. Úřadující světová i kontinentální šampionka vyhrála suverénně závod žen, když získala 229,71 bodu, což je nové historické maximum.

Foto: David W Cerny, Reuters

Jevgenija Medveděvová z Ruska.

Článek
Fotogalerie

Stříbrnou medaili vybojovala další Ruska Anna Pogorilá, bronz získala Carolina Kostnerová z Itálie. Česká reprezentantka Michaela Lucie Hanzlíková neudržela patnácté místo z krátkého programu a klesla na dvacátou pozici.

Sedmnáctiletá Medveděvová ovládla na severu Moravy krátký program a ve volné jízdě svůj triumf podtrhla. Předvedla devět trojitých skoků, oproti předpisům i jednoho v kombinaci navíc, a získala od rozhodčích 150,79 bodu. Překonala tak dosavadní celkový rekord Korejky Kim Ju-na z olympijských her 2010 ve Vancouveru.

"Proč jsem přidala jeden trojitý skok navíc? Chtěla jsem zajet něco víc než jen čistou jízdu," řekla Medveděvová bezprostředně po závodu. Druhou Pogorilou nakonec porazila o více než osmnáct bodů.

Zatímco o vítězce bylo jasno už nějaký čas před koncem dnešního programu, neboť Medveděvová jela v závěrečné šestičlenné skupině čtvrtá, bitva o stříbro byla dramatická. Pogorilá nakonec porazila Kostnerovou, vracející se po trestu za napomáhání krytí dopingu do velkých závodů téměř po třech letech, jen o 87 setin bodu. Zanedlouho třicetiletá Italka předvedla lepší volnou jízdu, na posun na druhé místo to ale nestačilo.

Velkou seniorskou premiéru v Ostravě absolvovala sedmnáctiletá Hanzlíková, která byla se svým výsledkem i přes pokles v pořadí spokojená a po závodě rozdávala úsměvy. "Sice tam byly dvě drobné chyby, ale dobrá nálada přetrvává. Na debut dobré. Zvládla jsem to myslím úspěšně," řekla Hanzlíková.

Zatímco v krátkém programu si zajela osobní rekord, ve volné jízdě i kvůli pádu za svým maximem o více než šest bodů zaostala. "Napoprvé jsem vůbec neodskočila rittbergera, nevím, co se tam stalo. Přitom napodruhé jsem ho pak dala. A v kombinaci jsem k dvojitému axelu nedobrala toeloopa. Ale i tak to byl úžasný zážitek," zhodnotila své vystoupení.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Ostravě:
Ženy - konečné pořadí po volných jízdách:
1. Medveděvová 229,71 - světový rekord
2. Pogorilá (obě Rus.) 211,39
3. Kostnerová (It.) 210,52
4. Sotskovová (Rus.) 192,52
5. Lecavelierová (Fr.) 188,10
6. Rajičová (SR) 179,70
...
20. Hanzlíková (ČR) 138,23

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.