Hlavní obsah

Světový pohár triatlonistů poprvé v Česku. Euforii ale kalí možné dopady dotační kauzy

Praha

Má to být svátek triatlonu. Na první zářijový víkend je do Karlových Varů naplánován Světový pohár, dosud nejvýznamnější podnik na našem území v moderní éře triatlonu. Euforii organizátorů ovšem kalí aktuální dotační kauza, která zasáhla Ministerstvo školství, Fotbalovou asociaci a v zásadě celý český sport.

Foto: Profimedia.cz

Česká triatlonová jednička Vendula Frintová by neměla v Karlových Varech chybět.

Článek

Ministerstvo v reakci na akci policie, po níž skončil ve vazbě šéf fotbalové asociace a vlivný hráč v celém českém sportu Miroslav Pelta a náměstkyně ministryně Simona Kratochvílová, zrušilo investiční program do sportu, přislíbilo ale brzké uvolnění peněz do svazů. Ty by měly do června dostat dotaci minimálně ve výši poloviny loňského příspěvku. V malých sportovních svazech nicméně přetrvávají obavy a napjaté očekávání. A to se týká i triatlonistů, pro něž je přivedení Světového poháru do Česka nefalšovaným svátkem.

Krizový scénář se zatím nepíše

„Byli jsme vyzýváni, abychom dělali nové projekty, rozšiřovali členskou základnu a snažili se pořádat velké akce, které zviditelní Českou republiku. Dva roky se usilovně pracovalo na tom, aby tady byly dva velké závody (vedle SP ještě závod kategorie Challenge v dlouhém triatlonu - pozn. red.). A vlastně dva měsíce před první akcí se dovíme, že peníze budou jen možná. To pokládám za obrovský faul. Doufám, že je to jen nějaká vlnka na klidné hladině a že všechno nakonec dopadne. Vůbec nechci myslet na to, že bychom závody museli rušit a museli se odvolávat na tuto situaci, protože to by byl obrovský trapas pro Česko," řekla Sport.cz šéfka České triatlonové asociace Lenka Kovářová.

Podle Kovářové nicméně asociace krizovou variantu zatím nechystá. „To však neznamená, že se scénářem ohrožení nepracujeme. Dali jsme si termín do poloviny června, pak bychom krizový scénář začali velmi detailně psát. Zatím ale stále doufám, že důsledkem všeho bude jen o pár šedivých vlasů víc na mé hlavě," dodala optimisticky dvojnásobná olympionička.

Britská hvězda znovu na scéně

Závod SP v triatlonu se v Česku konal dvakrát v 90. letech. „To byl ale ještě triatlonový pravěk. V moderní éře jsme tu závod takového významu ještě neměli," upozorňuje ředitel závodu Vladimír Malý. Karlovy Vary byly v roce 2001 a 2003 dějištěm evropského šampionátu, od roku 2006 hostí podnik s názvem City Triathlon, jehož statut se postupně zvyšoval - od mistrovství republiky, přes Evropský pohár až po stávající vrchol v podobě Světového poháru.

Závod elitní kategorie je na programu 3. září a kromě startů českých jedniček Venduly Frintové a Jana Čelůstky organizátoři doufají v účast dvojnásobného olympijského vítěze Jonathana Brownleeho. „Loni se mu ve Varech líbilo. Slíbil, že přiveze i část svého týmu," doplnil Malý.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.