Hlavní obsah

Přes prohru české házenkářky na MS postupují

OLOMOUC

Ani těsná prohra s Nizozemkami v olomoucké odvetě nepřipravila české házenkářky o postup na mistrovství světa do Chorvatska, neboť z prvního kvalifikačního duelu si přivezly sedmigólový náskok. "Mrzí mne, že jsme doma nezvítězili, ale šlo nám především o postup na šampionát a toho jsme po čtyřech letech dosáhli. Takže pocit štěstí jasně převažuje," hodnotil trenér Lubomír Krejčíř.

Článek

Národní tým ale začal hodně zaraženě, útočné hře chyběl nápad a obrana se málo vysouvala proti střelbě nizozemských spojek. "K tomu mi vadila ještě nízká produktivita křídel," přidal kouč. Ve 13. minutě to bylo 4:7 a pesimisté mohli mít strach o postup.

"Nesmíte se bát, ale raději hledat konstruktivní řešení, což se povedlo," řekl Krejčíř. České házenkářky postupně zlepšily důraz v ofenzívě, družstvo několikrát podržela i brankářka Černá a skóre se už v závěru první půle dostalo do vyrovnané podoby. Žádný tým pak neodskočil na rozdíl větší než gól, až nebojácná Fabíková zajistila 4 minuty před koncem vedení 22:20 a s ním potvrzení postupu.

"Holky potom už ale pod dojmem kvalifikačního úspěchu dohrávaly nesoustředěné, a tak závěr patřil soupeřkám," připustil Krejčíř. Neproměněný trestný hod Zámorské v poslední minutě byl odmítnutím remízy. "Čtyři zahozené sedmičky jsou smutnou bilancí, ale postup nám vzít nemohly," doplnil kouč.

"Ta porážka rychle přebolí, hlavně že pojedeme na mistrovství světa. Kdybychom se víc nutily do střelby a lépe zvládly obranu, určitě bychom Nizozemky porazily. Naší hru ke konci přece jen ovlivnilo, že nám šlo o pohlídání postupu," tvrdila nejlepší česká házenkářka v zápase Lucie Fabíková.

Česko-Nizozemsko 22:23
Nejvíce branek: Fabíková 7, Vašková 4, Válová a Fischerová po 2, Knytlová 2/1, Čumplová 2/2 - Assinková a Pusicová po 5, De Boerová 4, Lameinová 3,
rozhodčí Josič a Rudič (Chorv.),
vyloučení 2:2, .
7metrové hody 7/3:1/1
1200 diváků
poločas 10:11
první utkání 23:16

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.