Hlavní obsah

Česká pokerová elita

Pokerový rok 2009 v České republice by se dal označit jako zlomový – vznikaly nové turnajové série, jako houby po dešti rostly nové projekty a čeští hráči jako kdyby chtěli tento boom ještě více přiživit a začali podávat naprosto neuvěřitelné výkony, které naši republiku proslavily i v zahraničí. Jací hráči se o to vlastně zasloužili?

Foto: Pokerman.cz

Jan Škampa

Článek

Jan Škampa

Jan Škampafoto: Pokerman.cz

Náš dnešní článek nemůžeme začít představením nikoho jiného. O největším Škampově úspěchu se toho napsalo už mnoho - byl tak obrovský, že si ho všimla tištěná média, novinové deníky a dostal velký prostor i během hlavních vysílacích časů tuzemských televizních stanic. Šampionem některého z turnajů European Poker Tour se člověk nestává každý den a datum 6. 12. 2009 se do dějin českého pokeru zapsalo zlatým písmem. Honzovo dechberoucí vystoupení mají všichni stále v živé paměti a to, že se stal prvním českým hráčem, kterému se tento kousek povedl, mu už nikdo nevezme. Hráči nejpopulárnějších sportů nám v poslední době mnoho radosti nedopřáli, ale po skončení EPT Prague 2009 jsme opět mohli být hrdi, že i tak malá země, jako je ta naše, má hráče, kteří ve svém oboru patří mezi ty nejlepší. 

Dnes třiadvacetiletý Jan Škampa začínal s pokerem přibližně před pěti lety a jako většina mladých hráčů si k tomu vybral prostředí internetové herny. První peníze se mu podařilo vyhrát ve freeroll turnajích, ale začátky bývají většinou těžké a ani tak talentovaný hráč jako Škampa se milionářem nestal ze dne na den. Disciplinovaněji se pokeru začal věnovat na podzim před třemi lety, kdy začal hru více studovat, zapojovat se do diskuzí na fórech a brát si k srdci rady zkušenějších hráčů. Z nízkolimitních cash games se dostal v průběhu jednoho roku až na podobné stakes, jaké hraje v současné době ($5/$10, $10/$20, $25/$50).

Turnaje, ať už ty internetové, nebo živé, nebyly nikdy jeho velkou doménou. Svůj postoj k nim naštěstí přehodnotil a v roce 2009 jsme ho u stolů mohli vidět často i naživo. Úspěchy se dostavily především v druhé polovině roku - na sklonku srpna se Škampa prokousal až na finálový stůl turnaje WPT v Bratislavě, ale rozloučil se poměrně záhy na osmém místě, za které bral €17.134. O deset dní později si zajel na prosluněný Kypr, kde sice z hlavního turnaje vypadl na neplacených příčkách, ale chuť si následně spravil v jednom ze side eventů s buy-inem $1.500, kde z toho byla nakonec první příčka a $24.881.

Poté začala Honzova velká EPT jízda. Zhruba v polovině listopadu jsme se zatajeným dechem sledovali jeho tažení portugalskou zastávkou ve Vilamouře, kde z toho bylo nakonec výborné 4. místo a €117.128. Byl to první finálový stůl EPT pro Českou republiku. Nikdo však netušil, co se stane o 14 dní později.

Pražská zastávka EPT v luxusním pražském hotelu Hilton byla důstojnou tečkou za skvělým pokerovým rokem 2009. Sál praskal ve švech, u stolů jsme mohli spatřit celou řadu pokerových celebrit i to nejlepší z české a slovenské pokerové scény. Hráči postupně vypadávali, počet stolů se snižoval a turnaj postupoval do stále pokročilejších fází. Jeden z Čechů však stále bojoval o pěkný úspěch a začalo se opatrně hovořit o tom, že dva finálové stoly ve dvou po sobě jdoucích EPT zastávek by bylo něco neuvěřitelného. Neuvěřitelné se stalo skutečností - nejen že se Škampa na finálovém stole objevil, ale nastupoval na něj dokonce jako chipleader a horký kandidát na vítězství! I poslední hrací den byl ve znamení Honzovy skvělé hry a po 10 hodinách nervydrásajících soubojů jsme si mohli konečně oddychnout - Jan Škampa překonal 4. místo z Vilamoury a fantasticky se stal vítězem turnaje! Kromě vítězné trofeje získal i €682.000.

V rámci únorového vyhlašování výsledků ankety Křišťálová karta si pak Škampa zcela podle očekávání přišel na slavnostní galavečer v hotelu Holiday Inn pro cenu za nejlepšího mužského hráče roku 2009.  

Martin Kabrhel

Martin Kabrhel - profesionální pokerový hráčfoto: Pokerman.cz

Druhým nejlepším hráčem roku 2009 se v anketě Křišťálová karta stal zaslouženě Martin Kabrhel. I on podával zejména ke konci roku úžasné výkony a na svém kontě má pěknou řádku velice cenných umístění.

První obrovský Kabrhelův úspěch přišel na říjnovém turnaji European Poker Championship v rakouském Badenu. Jakýsi evropský šampionát přilákal do lázeňského města celkem 189 účastníků, kteří zaplatili buy-in €4.000 a vytvořili tak prizepool v hodnotě €718.200. Kabrhel opět nijak neslevil ze své agresivní hry a nakonec se objevil na finálovém stole, kde se potkal například se Slovákem Janem Bendikem. Skvěle hrající Kabrhel nakonec zvládl i náročný sedmihodinový heads-up proti Švýcarovi Besimu Hotovi a slavil vítězství, které mělo hodnotu €190.320. V té době to byla historicky nejvyšší turnajová výhra českého hráče.

Stejně jako Škampa se i Kabrhel vydal do portugalské Vilamoury a svého rozhodnutí později určitě nelitoval. Z hlavního turnaje sice brzy vypadl, ale jeho další kroky směřovaly do side eventu (vedlejší turnaj) s buy-inem €2.000. V něm si s ním nedokázalo poradit 81 hráčů a Kabrhel si přilepšil o dalších €58.064. ¨

Poté přišla již několikrát zmiňovaná - z českého pohledu legendární - pražská zastávka EPT. Historický úspěch Škampy Kabrhel podtrhl prvenstvím ve stejném side eventu jako ve Vilamouře a tentokrát bral €100.000.

Dvě první místa ve dvou side eventech za sebou jsou parádním úspěchem a Kabrhel ihned získal přezdívku "Mr. Side Event". Tu potvrdil naprosto neuvěřitelným triplem na lednovém EPT Deauville - Kabrhel zde opanoval High Roller event s buy-inem €20.000 a domů odjížděl bohatší o €250.000.

Asi není potřeba dodávat, že ještě před svým evropským tažením patřil Kabrhel mezi jedny z nejlepších turnajových hráčů v České republice a pravidelně se objevoval na předních místech tuzemských turnajů.

Podle známého zahraničního magazínu Bluff byl Martin Kabrhel hráčem s nejlepší formou na světě. Je tedy vidět, že čeští hráči si užívali zaslouženou dávku pozornosti i ze strany světových médií a začalo se s nimi na zahraničních akcích více počítat. Pánům Kabrhelovi a Škampovi za to patří velký dík.

Josef Šamánek

Josef "Joe" Šamánek

Josef Šamánek je spolu se svým velkým kamarádem Janem Škampou považován za nejlepšího českého cash games hráče. I on má ale na svém kontě několik pěkných umístění ve významných pokerových eventech.

Pěkným výkonem se prezentoval například v $1.500 No Limit Holdem eventu na WSOP 2009. V konkurenci 2.637 hráčů obsadil 24. pozici, za kterou jeho směrem putovalo $18.688. Náladu si spravil o několik týdnů později ve slunné Barceloně. Tam se konal další díl série WPT a Šamánek ve startovním poli nechyběl. Nakonec z toho bylo páté místo a €50.400.

Rozjetý Šamánek ale nelenil a o další dva měsíce později zasedl ke stolům Unibet Open Prague. V turnaji s buy-inem €1.550+150 skončil na bronzové příčce a na pokladně si mohl vyzvednout €72.000.

Jako další čekalo Šamánka EPT v Londýně. Zde se náš hráč dlouho rval o první finálový stůl pro českého zástupce, ale nakonec se loučil jako 13. Rok pak zakončil 8. místem na Czech-Slovak Poker Tour (45.631 Kč).

Martin Hrubý

Martin Hrubý - profesionální pokerový hráč herny PokerStars.comfoto: Abanana.cz

Čelákovický Martin Hrubý je čistokrevným hráčem MTT turnajů, jimž se věnuje převážně online v herně PokerStars. Na online scéně v současné době nenalezneme úspěšnějšího českého MTT hráče, proto si pojďme jeho největší úspěchy připomenout.

Martin Hrubý o sobě dal poprvé pořádně vědět před třemi lety, kdy se dokázal probojovat na finálový stůl pravidelného nedělního turnaje Sunday Million. Tehdy skončil trochu smolně na 6. místě, za které si odnesl 30.530 dolarů. Jen o 4 měsíce později se "Marty" dostal na další finálový stůl velkého turnaje. Tentokrát to byl Sunday Warm-upa Hrubý se prokousal dokonce až na 4. příčku, za kterou si po dealu odnášel $37.000.

Zlomovým rokem byl ale opět ten loňský a zejména jeho druhá polovina se snad ani lépe povést nemohla. Hrubý bral postupně $14.218 za vítězství $3 re-buye, $25.839 za páté místo v Sunday 500 a na největší online turnajové sérii World Championship Of Online poker se v turnaji WCOOP 2nd Chance #10 blýskl druhým místem, které bylo ohodnoceno částkou $92.560. Hrubý nestačil pouze na budoucího světového šampiona WSOP Joea Cadu.

Skvělé Hrubého výkony neunikly ani zástupcům PokerStars a my jsme se tak před zhruba dvěma měsíci mohli seznámit s prvním českým členem jejich týmu profesionálů. Hrubý se tak zasloužil o další důležitý mezník ve vývoji českého pokeru.

Jako správný turnajový profesionál ale Hrubý dobře ovládá i živou hru, což mnohokrát svým soupeřům v domácích turnajích názorně předvedl. Zejména během brněnské zastávky série Czech-Slovak Poker Tour si se svými soupeři dělal co se mu zachtělo a o několik tříd lepším výkonem si zajistil přes 380.000 Kč.

Demonstrací jeho umění se stal i Main Event Českého pokerového festivalu, tedy v jakémsi mistrovství České republiky v No Limit Holdemu. Toho se účastnila celá česká špička a i tady Hrubý ukořistil první místo. Po překonání těžkého finálového stolu na něj čekalo 434.000 Kč.

Na velké úspěchy v zahraničních turnajích sice Hrubý stále čeká, ale kdo ví, zda nějaký nepřijde již letos…

Reklama