Hlavní obsah

Ve finále Turnaje mistryň jsou Heninová a Mauresmová

MADRID

Belgická tenistka Justine Heninová-Hardenneová zakončí letošní rok na prvním místě světového žebříčku WTA. Rozhodlo o tom její vítězství v semifinále Turnaje mistryň v Madridu, kde porazila Rusku Marii Šarapovovou 6:2 a 7:6. Heninová se na tenisový trůn vrací po dvou letech, naposledy světovému pořadí kralovala v září 2004.

Článek

Titul na Turnaji mistryň může obhájit Amélie Mauresmová, která v druhém semifinále po setech 6:2, 3:6 a 6:3 udolala další Belgičanku Kim Clijstersovou. O šanci udržet post světové jedničky však přišla už ve skupině, protože Heninová na rozdíl od ní neobhajuje v Madridu žádné body z loňského roku.

Před semifinálovým zápasem měly Šarapovová i Heninová šanci stát se světovou jedničkou, první jmenovaná ale potřebovala vyhrát dnes i v nedělním finále. Do utkání vstoupila mnohem lépe Heninová, která v prvním setu pestrou hrou prakticky nepustila Rusku do hry. Díky výbornému returnu se téměř pokaždé prosazovala po druhém podání ruské soupeřky a za půl hodiny vyhrála 6:2.

Šarapovová se necítila ve své kůži

V druhé sadě se devatenáctiletá rodačka ze Sibiře oklepala, klíčové okamžiky však lépe zvládla zkušenější Belgičanka, která v osmé hře proměnila brejkbol a podávala na vítězství v zápase. Šarapovová hrozbu konce ještě odvrátila a vynutila si zkrácenou hru, v níž dokázala vyrovnat z 1:4 na 4:4. Pak se ale dopustila dvou ze svých 34 nevynucených chyb a darovala soupeřce mečboly. Ten druhý čtyřiadvacetiletá Belgičanka proměnila a po devatenácti zápasech ukončila vítěznou sérii mladé Rusky.

Ta uznala, že nedokázala navázat na své výkony z předchozích zápasů. "Necítila jsem se být ve vlastní kůži. Jsou dny, kdy nehrajete svůj nejlepší tenis a doufáte, že najdete cesty, jak se s tím prosadit. Ale když nastoupíte proti někomu, jako je Justine, není to jednoduché," řekla.

Heninová: Ještě ale chci turnaj vyhrát

Trojnásobná vítězka Roland Garros poprvé v kariéře postoupila do finále Turnaje mistryň. Sezonu na postu světové jedničky Heninová zakončí už podruhé v životě, poprvé se jí to podařilo před třemi lety. Pak ji však trápily vleklé zdravotní problémy a v září 2004 z prvního místa spadla.

Bezprostředně po zápase neskrývala nadšení. "Je to úžasné, jsem šťastná. Potěšil mě způsob, jakým jsem se dnes vyrovnala s tím tlakem," řekla Heninová, která však rozhodně neztratila motivaci. "Sezona ještě neskončila. Jsem jednička, ale pořád chci tenhle turnaj vyhrát."

Vyrovnaný souboj Mauresmové s Clijstersovou

Postaví se proti ní Mauresmová, kterádo zápasu s Clijstersovou vstoupila ve velkém stylu a za půl hodiny vyhrála úvodní sadu 6:2. Pak však Belgičanka zpřesnila hru a v druhém setu se rychle dostala do vedení 5:1. Mauresmová ještě sadu zdramatizovala, ale hrozbu třetího setu už neodvrátila.

V rozhodující sadě měla Clijstersová navrch, když v páté hře čistou hrou prolomila servis francouzské tenistky a dostala se do vedení 3:2. Mauresmová jí však vzápětí oplatila stejnou mincí a v osmé hře získala rozhodující brejk ve svůj prospěch. Při brejkbolu zahrála míček přesně na základní čáru, a i když Clijstersová zkoušela rozhodnutí reklamovat, videozáznam přisoudil klíčový fiftýn Francouzce. Při vlastním podání pak Mauresmová za necelé dvě hodiny dotáhla utkání do vítězného konce.

Hráčka, která v pondělí oficiálně ztratí první místo v žebříčku, přitom zahájila turnaj hladkou porážkou od Nadi Petrovové. "Po tom úterku se mi podařilo zmobilizovat všechny zdroje, abych porážku vymazala," uvedla Mauresmová, jež se těší na nedělní finále. "Řekla jsem si, že to zakončím pozitivně, a snad se to povede. Moc mě to tady baví, atmosféra a diváci jsou skvělí," pochválila madridské obecenstvo.

Peschkeová ve čtyřhře neuspěla

Květa Peschkeová s Franceskou Schiavoneovou nedokázaly postoupit do finále ve čtyřhře. Česko-italský pár nestačil na favorizované obhájkyně titulu Lisu Raymondovou a Samanthu Stosurovou. Za 66 minut jim podlehl 1:6 a 4:6.  Americko-australská dvojice, která do Madridu postoupila z prvního místa, se rychle dostala do vedení 3:0 a za jednadvacet minut pro sebe získala první set.

Druhá sada byla až do stavu 3:3 vyrovnaná, ale v osmé hře při podání Peschkeové získaly favoritky rozhodující brejk. Vzápětí se dostaly do vedení 5:3 a už při následném servisu Schiavoneové si vypracovaly první mečboly, které však ještě česko-italská dvojice dokázala odvrátit. V následující hře se jí to už nepodařilo a premiéra na elitním turnaji pro ni skončila.

Raymondová se Stosurovou postoupily do finále, v němž stejně jako loni narazí na Caru Blackovou a Rennae Stubbsovou. Zimbabwsko-australská dvojice v dnešním prvním semifinále porazila ve třech setech čínský pár Jen C', Čeng Ťie.

Blacková se Stubbsovou vyhrály úvodní sadu, ale v druhé dominovaly asijské tenistky, které jim povolily jen dvě hry. Klíčovým momentem rozhodující sady byl brejk třetího páru světa v jedenácté hře; pak už mezinárodní dvojice dotáhla zápas po dvou hodinách a 18 minutách do vítězného konce.

Turnaj mistryň
Dvouhra - semifinále:
Heninová-Hardenneová (Belg.) - Šarapovová (Rus.) 6:2, 7:6 (7:5), Mauresmová (Fr.) - Clijstersová (Belg.) 6:2, 3:6, 6:3.
Čtyřhra - semifinále:
Raymondová, Stosurová (USA/Austr.) - Peschkeová, Schiavoneová (ČR/It.) 6:1, 6:4, Blacková, Stubbsová (Zimb./Austr.) - Jen C', Čeng Ťie (Čína) 7:5, 2:6, 7:5.

Reklama

  Bejlek - Kalinská probíhá
20240426T16 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková probíhá
20240426T16 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 35
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová