Hlavní obsah

Jankovičová si musela vzít léky proti bolesti, aby neskrečovala

MELBOURNE

Smutně skončilo pro srbskou tenistku Jelenu Jankovičovou její tažení prvním grandslamem sezóny Australian Open. Třetí nasazená hráčka, která od začátku sezony bojuje s nejrůznějšími zdravotními problémy, končila dnešní semifinále proti Rusce Marii Šarapovové ve velkých bolestech a dokonce přiznala, že uvažovala o skreči. Aby se tak nestalo, musela si vzít tišící léky.

Článek

Jankovičovou už v předchozím průběhu melbournského turnaje trápily bolesti v levém stehenním svalu a rameni. Za stavu 3:5 v prvním setu se ve čtvrtek navíc přidalo ještě nepříjemné zranění zad. "Ucítila jsem opravdu podivnou bolest v zádech. Chtěla jsem to vzdát, ale to by nebylo fér vůči divákům. Je to semifinále grandslamu, a tak bych měla utkání dohrát až do konce," řekla srbská tenistka novinářům.

Na začátku druhé sady si vyžádala pauzu, aby si mohla dojít pro prášky proti bolesti. "Vzala jsem si tolik tišících pilulek, použila jsem krém na mírnění bolesti, ale nebyl to sval, který bych si mohla obvázat, a to byl problém. Jakmile máte jedno zranění, je to jako řetězec. Přivodíte si mnoho dalších, protože vaše tělo se to snaží kompenzovat," posteskla si Jankovičová.

Velkou část druhého setu v podstatě odkulhala, při každém pohybu viditelně přemáhala bolest, která jí znemožnila poprat se o finále. Na srbský souboj o vítězný pohár tak stejně jako při pařížském grandslamu nedojde, ze semifinále postoupila pouze mladší Ana Ivanovičová. "Mrzí mě, že jsem nemohla odehrát stoprocentní zápas. Každopádně Maria si zasloužila vyhrát, hrála velmi, velmi dobře," dodala Jankovičová.

Šarapovová těží z přesnosti

Vítězka Šarapovová opět neztratila ani set a stejně jako loni si zahraje o titul. "Jsem opravdu šťastná, že jsem prošla dál a jsem zpátky ve finále. Teď mohu využít zkušenosti z loňského finále," prohlásila po jasné výhře 6:3, 6:1 ruská kráska, která se zatím v Melbourne představuje divákům ve skvělé formě.

Udivuje především neskutečnou přesností vítězných míčů a také sebedůvěrou. "Jsem nadšená, že jsem vůbec schopná hrát takhle dobrý tenis. Od začátku turnaje chci udělat krůček nahoru oproti minulému ročníku, to je vždy můj cíl. Věřím, že takhle budu pokračovat ještě v tom dalším zápase," doufala Šarapovová.

Dlouho se zdálo, že její finálovou protivnicí bude Slovenka Daniela Hantuchová. Soupeřka českých tenistek v nadcházejícím fedcupovém utkání vedla 6:0 a 2:0, jenže pak se role na dvorci obrátily a v koncovce třetího setu měla pevnější nervy Ivanovičová. "Nebyla to žádná legrace, Daniela je těžká soupeřka. Věděla jsem, že si musím ve výměnách rychle chodit pro své údery, a byla jsem hodně frustrovaná, protože jsem s tím vývojem dlouho nemohla nic udělat," uvedla Ivanovičová.

Ivanovičová: Vyhrála jsem díky divákům

Opět ji prý na nohy postavili diváci. "Vyhrávala jsem jen díky nim. Nebýt diváků, právě bych si rezervovala letenku na zpáteční let domů," žertovala čtvrtá nasazená, která se v sobotu pokusí získat první grandslamový titul. "Maria má skvělý turnaj, porazila Justine (Heninovou). Máme to dva dva na vzájemné zápasy, hlavně doufám, že začnu lépe než dnes," přála si ve čtvrtek.

Hantuchová se jen těžko smiřovala s prohrou, navíc ji rozlítilo, jak soupeřka pohybovala nohama před returny. "Bylo to směšné. Opravdu mě tím překvapila. Myslím, že to nebylo fér. Hrály jsme spolu předtím a nikdy to nedělala," zlobila se slovenská jednička, která si dokonce na údajné "pískání" botami stěžovala u rozhodčího.

Ivanovičová se ale hájila. "Jen jsem se snažila pohybovat nohama, abych mohla dobře odreturnovat," tvrdila Srbka. Hantuchová na ni byla pořádně naštvaná, po konci zápasu jí jen letmo podala ruku. "Je těžké, hodně těžké přijmout tuhle porážku. Ale v příštích dnech, až se podívám zpátky na Australian Open, tak to budu hodnotit jen velmi pozitivně," dodala Slovenka, který si poprvé v kariéře zahrála grandslamové semifinále.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Bejlek - Kalinská 0 : 0 probíhá Živě
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  0 : 1 Cristianová - Krejčíková 0 : 1 probíhá Živě
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 35
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová