Hlavní obsah

Čtvrtý pokus českých tenistek o návrat mezi elitu chce překazit Peerová

PRAHA

Půlnočním letadlem zamířily do Tel Avivu české tenistky, aby se ve fedcupové baráži po třech neúspěšných pokusech vklínily mezi světovou elitu. Do cesty se jim o víkendu postaví Izraelky v čele s osmnáctou hráčkou žebříčku WTA Šahar Peerovou. Češky mezi nejlepších osm celků světa nepronikly třikrát v řadě ani s pomocí domácí jedničky Nicole Vaidišové, která se ovšem letos rozhodla nereprezentovat.

Článek

Kapitán Petr Pála je však optimistou. „Holkám věřím, postoupíme,“ tvrdil Pála, jenž v tenisovém centru v Ramat Hašaronu bude koučovat sestavu Lucie Šafářová, Iveta Benešová, Petra Kvitová a Květa Peschke. „Poslední výsledky holek mi přidělaly příjemné starosti,“ řekl kapitán, když zmínil finálovou účast Benešové v Estorilu a vítězství Kvitové ve španělském Monzonu. „Do pátečního losu je na nominaci do dvouher času dost,“ dodával Pála.

Slabší formu má zatím týmová jednička Šafářová (40. na WTA), jejíž letošní singlová bilance je pět výher a sedm porážek. V Estorilu vypadla přítelkyně Tomáše Berdycha už v 1. kole s Belgičankou Flipkensovou. „Hrála jsem moc špatně,“ kála se Šafářová. Cesta do elitní divize Fed cupu vede hlavně přes izraelskou dvojku Tziporu Obzilerovou a vítězství v deblu.

Soupeřky se mohou spolehnout na diváky 

Izraelští diváci ale umějí při zápasech spustit pořádný rachot, jak se o tom v únoru přesvědčily Rusky v čele s Marií Šarapovovou. Peerová dokonce čtyři tisícovky fanoušků hecovala, aby hlasitě napodobovali Rusčino hekání i v průběhu hry. „To bylo ale vyšponované i chováním Rusek,“ připomněl Pála. „Když se naše holky soustředí na svou hru a nezavdají publiku příčinu, tak by to mělo být v klidu,“ věřil.

Od příletu na telavivské letiště se Češky mohly chystat na přísná bezpečnostní opatření, která v Izraeli panují. „Byl jsem tam čtyřikrát a nikdy jsem neměl velké problémy. Všechno fungovalo na špičkové úrovni,“ tvrdil Pála. „Tel Aviv je navíc mnohem bezpečnější než Jeruzalém a místa blíž směrem ke Gaze.“ Ani tenistky si potíže nepřipouštějí. „Člověk si spoustu věcí přečte v novinách, ale nebojím se. Jedu hrát tenis,“ podotkla Šafářová.

V sobotu se začíná ve 13 hodin, v neděli ještě o hodinu dříve. Přímým přenosem vysílá ČT 4.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 16 : 00
20240426T16 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 16 : 00
20240426T16 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 35
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová