Hlavní obsah

Querryho čeká těžká premiéra v Davis Cupu, narazí na Nadala

MADRID

Amerického tenistu Sama Querreyho čeká nejtěžší možná premiéra v Davisově poháru. Na antuce v aréně pro býčí zápasy Las Ventas nedaleko Madridu se v zahajovacím utkání semifinále mezi obhájci z USA a Španělskem postaví proti domácí světové jedničce Rafaelu Nadalovi.

Článek

"Zkusím ho vylekat hrůzostrašným obličejem. Ale nevím, jestli to pomůže," žertoval po losu Querrey, kterému v žebříčku patří 39. místo a do daviscupového týmu se dostal na poslední chvíli jako náhradník za světovou desítku Jamese Blakea.

"Na antuce nenajdete lepšího hráče, než je Nadal. Budu muset být agresivní, něco na něj vymyslet a bude mě to stát hodně sil," dodal na adresu soupeře, s nímž na okruhu ATP prohrál oba dosavadní vzájemné zápasy včetně nedávného duelu v osmifinále US Open.

Nadal bude nervózní

Nadala před pátečním duelem lehce znervózňuje pouze fakt, že na antuce hrál soutěžní zápas naposledy téměř před čtyřmi měsíci. "Budu trochu nervózní, přeci jen to bude první utkání. Ale výhra pomůže Davidovi hrát v další dvouhře více uvolněně," připomněl druhý páteční duel, v němž před 21.000 diváky nastoupí David Ferrer a Američan Andy Roddick.

Vedle Blakea bude tým USA postrádat ještě Boba Bryana, který má zraněné rameno a v sestavě ho nahradil Mardy Fish. Jeho bratr Mike, který tvoří polovinu nejlepšího páru světa ve čtyřhře, tak bez dvojčete v Davis Cupu nastoupí vůbec poprvé od jejich debutu před pěti lety.

Španělé, kteří na antuce neprohráli devět let, budou v čele s Nadalem bojovat o šestou finálovou účast v historii. Naopak Američané se mohou pochlubit rekordní bilancí triumfů v Davisově poháru, když "salátovou mísu" získali v 32 případech.

Argentina uspěla proti Rusům jen jednou

Ve druhém semifinále se v Buenos Aires utkají domácí Argentinci s Ruskem. Oba týmy na sebe narazí v Davisově poháru popáté, přičemž Argentina dokázala zvítězit jen jednou. Na antuce stadionu Parque Roca se však bude tým kolem Davida Nalbandiana opírat o dvanáct zápasů trvající domácí neporazitelnost. A vedle Nalbandiana se mohou Argentinci spoléhat také na Juana Martina Del Potra, který nedávno vyhrál čtyři turnaje ATP.

Zatímco Argentinci budou hrát o třetí účast ve finále, Rusové naopak útočí na třetí postup do utkání o titul za sebou. V roce 2006 Davisův pohár vyhráli, loni nestačili na Američany. V první páteční dvouhře vyzve Nalbandiana před tradičním bouřlivým publikem Igor Andrejev, ruská jednička Nikolaj Davyděnko pak změří síly s Del Potrem.

Význam divácké podpory připomněl i domácí kapitán Alberto Mancini. "Naši fanoušci docela nahánějí hrůzu hráčům soupeře. Myslím, že nás intenzivně podporují, ale nejsou při tom neuctiví," upozornil.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová zítra 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.