Hlavní obsah

Berdych chce dát zapomenout na debakl v Argentině

OSTRAVA

Na Argentinu nemá v Davisově poháru český tenista Tomáš Berdych zrovna příjemné vzpomínky a rád by to v závěru tohoto týdne změnil. Před čtyřmi lety v Buenos Aires asistoval u výprasku 0:5, jímž výběr jihoamerické země vyprovodil českého soupeře z prvního kola Světové skupiny.

Článek

Berdychovi se chmury v hlavě honí dodnes. "Tenisové vzpomínky na Argentinu nemám dobré. Dostali jsme tam velký výprask, ale teď jsme tady od toho, abychom jim to vrátili," řekl Berdych na dnešní tiskové konferenci před nadcházejícím čtvrtfinálovým duelem.

Třiadvacetiletý hráč byl už tehdy v Buenos Aires v roli české jedničky. Jenže protivník měl sestavu prošpikovanou zvučnými jmény. "Moc šancí, jak udělat bod, jsme neměli. V té době tam měli snad tři hráči z první desítky, Nalbandiana, Caňase, vynikajícího Calleriho do deblu a Coriu, který měl skvělou formu a v tom roce hrál tuším finále French Open. My jsme nebyli kompletní, tam s tím nešlo moc dělat," zavzpomínal Berdych.

Rozložení sil se změnilo. Zatímco Češi půjdou do víkendové bitvy v nejsilnějším možném složení, Argentina svou nejzářivější hvězdu Davida Nalbandiana musí pro zranění oželet. "Bude to úplně jiný zápas. Tím, že hrajeme na jiném povrchu, v hale, doma a diváci bude na naší straně. Máme nejsilnější možný tým. A Nalbandian, to je pro soupeře velká ztráta," řekl Berdych.

Může mít psychicky navrch

Rodák z Valašského Meziříčí může mít nad rivaly i psychicky navrch: se všemi členy argentinského výběru má lepší bilanci vzájemných utkání. "Může to pomoct, ale pořád je to jen statistika. Jak se to ukázalo na příkladu Davyděnka. S ním jsem měl taky bilanci 0:8, ale pak se hrálo na jiném povrchu a bylo to jiné," poukázal Berdych na nedávnou hladkou výhru nad ruským tenistou ve Wimbledonu. "Je to tenis, nesmíme nic podcenit," uvedla česká jednička.

Argentinský lídr Juan Martin Del Potro navíc není žádným ortodoxním specialistou na pomalé povrchy a rychle se dokáže adaptovat i na rychlejší kurty. "On je hodně přizpůsobivý a tím, jak má výborný servis a agresivní hru, nebude mít problém. Hrál jsem s ním úspěšně finále na turnaji v Tokiu na rychlém betonu, ale bylo to hodně vyrovnané," upozornil Berdych.

Další potenciální soupeři by však potíže s taraflexem mít mohli. Češi na něm doma přemohli Švýcarsko, Belgii i Francii a ani José Acasuso nebo Juan Monaco mu vyloženě neholdují. "Tady by to měla být více naše výhoda, to hovoří pro nás. Ale mají mladý tým a třeba se s tím poperou líp než Francouzi," řekl Berdych.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  Andrejevová - Nosková dnes 11 : 00
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová