Hlavní obsah

Murray boří tenisové ledy a sní o US Open

MONTREAL

Víc než čtyři roky ovládala čelo žebříčku ATP pouze dvě jména: Roger Federer a Rafael Nadal. V pondělí se však tenisové ledy pohnuly. Mezi zapřisáhlé rivaly se na druhou příčku vklínil dvaadvacetiletý Skot Andy Murray. A neřekl prý poslední slovo.

Foto: Shaun Best, Reuters

Britský tenista Andy Murray s trofejí pro vítěze turnaje v Montrealu - ilustrační fotografie

Článek

Vítěz turnaje z Montrealu by se rád vyhnul osudu, jaký prožili Australan Ken Rosewall, Argentinec Guillermo Vilas, Chorvat Goran Ivaniševič nebo Čech Petr Korda. Těm všem nějaký čas patřila druhá příčka, ale na samotný vrchol se nikdy nedostali. „Být druhý je zvláštní pocit. Možná mě to i trochu rozhodilo,“ přiznal se Murray. „Dostat se mezi Rafu a Rogera. No, to už je něco!“

Murrayho aktuální výkony jsou o to úctyhodnější, že žádný další britský tenista nefiguruje mezi dvoustovkou nejlepších hráčů světa. Fanoušek fotbalistů Hibernians Edinburgh sice prozatím neovládl ani jeden grandslam, ale dominoval už ve čtyřech podnicích série Masters. „Vyhrávat turnaje pro mě bude vždycky důležitější než jen koukat na žebříček,“ prohlásil po montrealském vítězství Murray.

Tenisté, kteří byli v žebříčku druzí, ale se nikdy nestali jedničkami:
Orantes (Šp.), Rosewall (Austr.), Vilas (Arg.), Ashe (USA), Stich (Něm.), Ivaniševič (Chorv.), Chang (USA), Korda (ČR/dvojkou byl poprvé 2. února 1998), Corretja (Šp.), Norman (Švéd.), Haas (Něm.).

V plánu má teď hlavně US Open. Vždyť loni už tam byl ve finále. Tehdy sice podlehl ve třech setech Federerovi, jinak má ale se Švýcarem vysoce pozitivní bilanci 6:2. „Jeden týden hraje člověk skvěle, další mizerně. Když je ale tenista druhý na žebříčku, musí jezdit na grandslamy s tím, že je dokáže vyhrát.“

Před montrealským turnajem rodák ze skotského Dunblane skoro dva měsíce tvrdě trénoval a teď by mohl ukázat, že je v jeho silách i útok na první místo ATP. „To víte, že bych byl rád světovou jedničkou. Času mám na to pořád ještě dost,“ myslí si Murray.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 15 : 45
20240426T15 : 45:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 45
20240426T15 : 45:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 35
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová