Hlavní obsah

Deblista Dlouhý přiletěl na Davis Cup bojovat pro tým

POREČ

Dva dny cestoval tenista Lukáš Dlouhý přes půl zeměkoule, aby se dnes hlásil daviscupovému kapitánovi Jaroslavu Navrátilovi v Poreči. Do Chorvatska přiletěl pozdě, protože v neděli získal s Indem Leanderem Paesem deblový titul na US Open, přesto se asi do české sestavy ve čtyřhře nedostane.

Článek

Fakt, že víceméně nemá jisté místo v páru pro sobotní zápas, sedmého deblistu světa netrápí. "Davis Cup je specifická soutěž a tady jsme jako tým. Nehraju za sebe, ale za Česko," řekl Dlouhý novinářům.

Navrátil počítá s tím, že nechá hrát společně Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha, pokud se někdo nezraní nebo neabsolvuje vyčerpávající páteční dvouhru. Tato dvojice spolu ještě v Davis Cupu neprohrála. "Když si spolu kluci sedí, tak na tom není co měnit. Zasáhnout do toho by mělo smysl, jenom kdyby se něco stalo. Jinak to nemá cenu," řekl Navrátil s tím, že Dlouhého čas v Davis Cupu určitě přijde.

Šestadvacetiletý tenista už v Americe říkal, že pokud vyhraje debla na US Open, tak snad český tým postoupí i do finále DC. Nevěděl ale, jestli dokáže přenést vítězného ducha na své kamarády. "Určitě se o to budu snažit, ale tady je vždycky dobrá nálada," řekl Dlouhý.

Dlouhý přespal doma

Cesta do Chorvatska se protáhla, protože mu příletu z New Yorku do Frankfurtu uletěl spoj do Prahy. Proto čekal čtyři a půl hodiny na další a v pondělí večer nestihl let do Lublaně. "Takže jsem přespal doma, sbalil si na Davis Cup a letěl až ráno," řekl tenista.

Nelehký byl i příjezd do Chorvatska. Řidič oficiálního transportu netrefil hotel, v kterém bydlí český výprava, hráče ale vysadil a odjel. "Musel jsem dojít těch pět set metrů s taškama skrz les, takže začátek byl docela dobrý," usmál se Dlouhý. Vypadal i cítil se poměrně unavený, ale věřil, že se z toho po tréninku vyspí.

V myšlenkách se vrátil k triumfu na grandslamovém US Open. S Paesem od titulu na pařížské antuce na Roland Garros v létě jen třikrát prohráli, ale v New Yorku byli opět neporazitelní. Jak to? "Taky jsem se nad tím podivoval, ale asi to bylo tím, že byl náš tým opět pohromadě a všechno zase zapadlo do sebe," uvedl Dlouhý.

Společně s Paesem totiž už dva roky jezdí po turnajích kouč Eric Leach a od loňského French Open česko-indické dvojici pomáhá kondiční trenér Bret Stevans, manžel deblisty Cary Blackové ze Zimbabwe.

Posledním vrcholem sezony bude Turnaj mistrů. Dlouhý by se nezlobil, kdy zase nevyhráli žádný zápas a pak nenašli v Londýně přemožitele. "Takhle nějak to máme naplánovaný," ušklíbl se.

Spolupráce s Paesem by po sezoně skončit neměla. "Nemluvíme o tom, ale je to (pokračování) samozřejmost. Jenom když se chce spolupráce ukončit, tak se to řekne, jinak se jede dál," odhalil Dlouhý zákonitostí deblových párů.

Reklama

  6 : 1, 0 : 0 Bejlek - Kalinská 6 : 1, 0 : 0 probíhá Živě
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  2 : 6, 0 : 0 Cristianová - Krejčíková 2 : 6, 0 : 0 probíhá Živě
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová probíhá
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková