Hlavní obsah

Návraty sportovců: Spanilá jízda Clijstersové a Haškův třetí pokus

PRAHA

Letos ukončilo aktivní kariéru mnoho legend. Několik bývalých hvězd se ale na sportovní scénu také vrátilo. A nevedly si vůbec špatně. Pohádkový příběh si prožila na US Open belgická tenistka Kim Clijstersová. Velký ohlas vyvolal comeback Michaela Schumachera, i když k němu nakonec nedošlo. Zato brankáři Dominiku Haškovi se podařilo vrátit již potřetí.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Belgická tenistka Kim Clijstersová pózuje společně se svojí dcerkou Jadou s trofejí pro vítězku US Open.

Článek

Dominik Hašek je zpátky! Tak tahle zpráva obletěla svět v úterý 21. dubna, když legendární „Dominátor“ potřetí v kariéře oznámil svůj návrat z hokejového „důchodu“. Čtyřiačtyřicetiletý brankář se rozhodl, že v sezóně 2009/2010 bude oblékat dres extraligových Pardubic. První ostrý start čekal na jednoho z nejlepších gólmanů všech dob ve čtvrtek 6. srpna. Ve Vrchlabí totiž Pardubice zahájily svoji pouť Tipsport Cupem. A Haškovi vyšla premiéra na jedničku. Ani jedna střela neprošla za jeho záda.

Ještě větší pozornost přilákalo 9. září první kolo extraligy. Do Pardubic přijel Zlín. Přestože Hašek Pardubice několikrát podržel svými výtečnými zákroky, výhry se nakonec nedočkal. Dva body za vítězství 2:1 po nájezdech si odvezl soupeř. Olympijský vítěz z Nagana však i v dalších zápasech zatápěl svým protihráčům. Například v nájezdech vychytal ostřílené hráčejako Tona, Ručinského, Kratěnu, Vlasáka či Straku.

Přestože má nyní průměr 2,6 obdržené branky na zápas, můžeme říci, že Haškovi jeho návrat č. 3 vyšel. I ve svých čtyřiačtyřiceti letech dokazuje, že jako šestinásobný vítěz Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL, má stále hokeji co dát a nepatří do „starého železa“.

Pohádka Kim Clijstersové 

Doslova návrat snů zažila belgická tenistka Kim Clijstersová. V březnu bývalá světová jednička oznámila, že se po dvouleté mateřské pauze vrací na kurty. Nejprve se šestadvacetiletá maminka představila na exhibici ve Wimbledonu, poté zkusila americkou tenisovou ligu a v polovině srpna se objevila na prvním turnaji v Cincinnati. Tam prošla až do čtvrtfinále. O týden později si zahrála v Torontu, kde ji v osmifinále porazila Srbka Jelena Jankovičová.

Poté Clijstersová zamířila do New Yorku na US Open, kde v roce 2005 zvítězila. Spanilá jízda usměvavé Belgičanky začala 31. srpna, v prvním kole zvítězila nad Viktorií Kutuzovovou z Ukrajiny. V dalších kolech ji nezastavily ani hráčky jako Marion Bartoliová z Francie, Američanka Venus Villiamsová nebo Číňanka Li Na. V semifinále na Clijstersovou čekala mladší ze sester Williamsových Serena. I s tou si rodačka z Bilzenu poradila.

Schylovalo se k senzaci... A ta také přišla. Clijstersová porazila i poslední soupeřku - Dánku Caroline Wozniackou a do své bohaté sbírky tak mohla přidat druhou trofej z US Open. „Přijde mi neuvěřitelné, že jsem při svém třetím turnaji vyhrála grandslam. To jsem neměla v plánu, je to ale skvělý pocit,“ přiznala překvapená, ale šťastná Clijstersová.

Armstrong poosmé Tour nevyhrál, i tak je na sebe hrdý

Po tříleté přestávce se k cyklistice vrátil sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong. A jeho cíl byl jasný - vyhrát slavný závod poosmé. Nejprve se ale poprvé v kariéře zúčastnil Giro d´Italia, kde dojel na dvanáctém místě. Prvního vítězství po návratu dosáhl osmatřicetiletý Američan několik dní před startem Tour de France, když vyhrál jednorázový závod v Kalifornii.

Senzační comeback se ovšem nekonal. Armstrong Tour nevyhrál, skončil na třetím místě. „Ničeho nelituji. Situace byla jiná, než když jsem tu vítězil. Nezměnil bych nic na svém vystoupení, taktice, přípravě. Pro mě je tohle šťastné třetí místo. Kdyby mi kdysi před Tour řekli, že skončím třetí, rozčílil bych se. Letos jsem na sebe hrdý,“ prohlásil v cíli. A tak se o osmé francouzské vítězství pokusí zase příští rok, tentokrát ve vlastním týmu RadioShack.

Schumacher - návrat, který se nakonec nekonal

K velkému comebacku se schylovalo také ve formuli 1. V kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska se 25. července vážně zranil jezdec týmu Ferrari Felipe Massa. A stáj požádala fenomenálního Michaela Schumachera, jestli by se po třech letech nechtěl vrátit k závodění. Sedminásobný mistr světa souhlasil, začal s přípravou, testoval s předloňským vozem...

Avšak k návratu čtyřicetiletého Němce na okruhy F1 nakonec nedošlo. Plány mu zhatily bolesti krku, následky zranění z motocyklové havárie.„Zkoušel jsem opravdu vše, abych se mohl dočasně vrátit. Bohužel to nepůjde. Můj krk neunese extrémní zatížení, k němuž při formuli 1 dochází. Moc mě to mrzí,“ smutnil Schumacher.

Ahonena zlákala olympiáda

Návrat nedávno oznámily i další sportovní hvězdy. Zimní olympijské hry ve Vancouveru zlákaly ke comebacku skokana na lyžích Janne Ahonena, kterému ve sbírce chybí olympijské zlato. S přípravou po dvouleté pauze začal také rakouský sdruženář Felix Gottwald a do bílé stopy se po mateřské pauze vrací i Kristina Šmigunová z Estonska. Také tenisoví nadšenci se mají opět na co těšit. Pohádku Kim Clijstersové chce s raketou v ruce napodobit jiná Belgičanka - Justine Heninová.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 16 : 00
20240426T16 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 16 : 00
20240426T16 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 35
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová