Hlavní obsah

OBRAZEM: Na Turnaji mistrů tenisté "létají" a mění si mezi sebou trička

PRAHA

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně má za sebou první zápasy v obou skupinách. A všechny čtyři duely nabídly velmi vyrovnané souboje. Ve třech případech se nakonec z výhry přeci jen radovali favorité. Avšak jedno utkání skončilo překvapením. Rafael Nadal, světová dvojka, nestačil na náhradníka Robina Söderlinga a letos s ním už podruhé prohrál.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Zleva: Fernando Verdasco, Juan Martín Del Potro, Novak Djokovič, Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray, Nikolaj Davyděnko a Robin Söderling

Článek

"Myslím, že jsem nehrál špatně. V rozhodujících situacích jsem ale nedokázal zůstat v klidu a chyboval jsem. Moje forma ještě není na úrovni světové jedničky," uvedl po zápase na svých webových stránkách třiadvacetiletý Nadal.

Zklamaný Rafael Nadal foto: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Robin Söderling zářil štěstím. Pětadvacetiletý Švéd byl původně náhradníkem, na poslední chvíli však nahradil zraněného Andyho Roddicka. A hned první zápas ve skupině mu vyšel na jedničku, když letos podruhé dokázal Nadala porazit. "Zezačátku jsem byl hodně nervózní. Ale odstartoval jsem dobře, a to mi hodně pomohlo. Letošní sezóna je mou nejlepší v kariéře," prohlásil Söderling.

Robin Söderling v prvním zápase porazil Rafaela Nadalafoto: ČTK/AP/Alastair Grant

Dramatickou bitvu nabídl zápas mezi Novakem Djokovičem a Nikolajem Davyděnkem. Tenisté si zopakovali loňské finále, v němž se nakonec z titulu radoval dvaadvacetiletý Djokovič. A i tentokrát byl po téměř tříhodinové bitvě šťastnějším hráčem Srb, když nad Davyděnkem vyhrál 3:6, 6:4 a 7:5.

Nikolaj Davyděnko (vlevo) a Novak Djokovič si po zápase vyměnili tričkafoto: ČTK/AP/Alastair Grant

"Necítil jsem se na kurtu nejlépe. Nebyl jsem dostatečně rychlý a nemohl jsem najít ten správný rytmus. Jsem ale šťastný, že se mi podařilo vyhrát. Věděl jsem, že to bude dlouhý zápas, Dayděnko hraje ve vynikající formě, má hodně agresivní styl. Jsem rád, že jsem zápas zvládl," řekl Djokovič.

Nikolaj Davyděnko "létal" v zápase proti Novaku Djokovičovifoto: Reuters/Stefan Wermuth

Vítězstvím do Turnaje mistrů vstoupil také Andy Murray, když porazil letošního vítěze US Open Juana Martína Del Potra. "Skvělý start ve fantastické atmosféře," radoval se Murray po výhře, ke které mu pomohlo i sedmnáct tisíc fanoušků ve vyprodané hale. "Rozhodl můj lepšící se servis ve třetím setu a pár bodů zdarma při jeho podání. To byl rozdíl mezi námi," dodal britský tenista.

Andy Murray během utkání na Turnaji mistrůfoto: Reuters/Stefan Wermuth

"Proti Andymu jsou zápasy vždy velmi těžké. Většinou se pereme na tři sety a rozhoduje štěstí. A tentokrát ho měl více on," řekl Del Potro.

A během prvního zápasu "létal" i Juan Martín Del Potro foto: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Šťastný byl i Roger Federer, který "udolal" Fernanda Verdaska. "Byl to pro mě nesmírně důležitý zápas. Fernando je vynikající hráč. Jsem moc rád, že jsem ho nakonec překonal. Byl jsem o set pozadu. Ve druhé sadě jsem se přeci jen dostával více do hry a nacházel jsem postupně rytmus. Když jsem srovnal na 1:1, věděl jsem, že je vše na dobré cestě. Má hra se postupem času zlepšovala a já čím dál víc věřil, že vyhraji.“

Roger Federer v utkání proti Fernandu Verdaskovifoto: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 1 : 0 Bejlek - Kalinská 6 : 1, 1 : 0 probíhá Živě
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  2 : 6, 0 : 0 Cristianová - Krejčíková 2 : 6, 0 : 0 probíhá Živě
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová probíhá
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková