Hlavní obsah

Tenisová legenda Lendl oslaví padesátiny stylově, vrátí se na kurty

PRAHA

V neděli oslavil Ivan Lendl, jeden z nejvýznamnějších českých tenistů historie, padesáté narozeniny a už za měsíc se představí poprvé od ukončení své profesionální kariéry na kurtech. Osminásobný grandslamový vítěz se zúčastní tenisové exhibice v Atlantic City. Soupeřem mu bude jeho bývalý sok Mats Wilander.

Foto: Evan Agostini, ČTK/AP

Bývalý český tenista Ivan Lendl

Článek

Na exhibici se představí také Rus Marat Safin, který svou aktivní kariéru ukončil nedávno, a domácí Andy Roddick. Největší pozornost však bude směřována na Ivana Hrozného, jak se Lendlovi přezdívalo v dobách jeho největší slávy. Od roku 1994, kdy ostravský rodák ukončil aktivní kariéru pro chronické bolesti zad, se na kurtech neukázal. Zato se hojně věnoval golfu.

„Všichni budeme zvědaví na to, jak bude Ivan hrát. Dlouho nebyl na kurtu vidět, takže na něj bude směřovat hodně pozornosti,“ řekl před exhibicí novinářům Roddick. „Když jsem byl malý chlapec, sledoval jsem jeho a Wilandera v televizi. Od té doby, co jsem se o akci v Atlantic City dozvěděl, se ho nemohu dočkat. Bude to bomba,“ je přesvědčený loňský finalista Wimbledonu.

A právě londýnský grandslamový turnaj byl pro českého tenistu zakletý. Na travnatém povrchu se mu totiž nikdy nepodařilo zvítězit, přestože se dvakrát dokázal probojovat do finále. Nad hlavu však v minulosti pozvedl třikrát trofej pro vítěze US Open a French Open, dvakrát opanoval Australian Open.

Lendlova úctyhodná bilance však výčtem zisků grandslamových triumfů zdaleka nekončí. Pětinásobný vítěz Turnaje mistrů a celkově 94 turnajů ve dvouhrách stanovil ve své době rekordní čas strávený na pozici světové jedničky. Jeho 270 týdnů dokázali překonat pouze Američan Pete Sampras a momentální fenomén Roger Federer.

Jediný triumf v Davis Cupu

Společně s Tomášem Šmídem se Lendl také podílel na prozatím jediném vítězství českých tenistů v Davis Cupu. Tehdejší Československo porazilo v roce 1980 v pražské Sportovní hale Itálii 4:1 na zápasy a Lendl vyhrál všechny tři duely, do nichž nastoupil.

Kromě přízviska Ivan Hrozný si Lendl vydobyl přezdívku také Studený Čech. Narozdíl od svých největších soků své doby se totiž nerozptyloval a dokázal se soustředit na své tvrdé údery, kterými drtil soupeře. K tomu mu pomáhala i výška 188 centimetrů. Ve výměnách se snažil dostávat své soupeře do tlaku, v němž jeho rivalové chybovali. Dal tak základ dnešnímu pojetí mužského tenisu.

Lendl, jehož od sedmi let vedli z tenisu oba rodiče, se ve druhé polovině 80. let usadil ve Spojených státech, kde se v roce 1989 oženil se Samanthou Franklovou. Od roku 1992 reprezentoval svou novou zemi, o dva roky později však své aktivní kariéry zanechal pro bolesti zad. Jeden ze sedmi českých členů tenisové Síně slávy žije v Connecticutu s manželkou a pěti dcerami. V nedávné minulosti se věnoval golfu, ale v poslední době se opět vrací k tenisu. Kromě své účasti na tenisové exhibici 10. dubna se rovněž chystá otevřít tenisovou školu.

Reklama

  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová zítra 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.