Hlavní obsah

Daviscupová salátová mísa bude vystavena v Prostějově

PROSTĚJOV

Tenisoví fanoušci uvidí třicet let po triumfu v Davisově poháru slavnou salátovou mísu opět v Česku. Během challengeru UniCredit Czech Open bude vystavena v Prostějově od 3. do 5. června. Znovu si na ni sáhne také Ivan Lendl, který se na jejím zisku v roce 1980 významně podílel.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Pořadatelé finále Davisova poháru mezi tenisty Španělska a ČR připravovují v Barceloně podstavec k vystavení trofeje.

Článek

Loni čeští tenisté hráli po 29 letech finále Davisova pohár, ale prohráli s favorizovaným Španělskem 0:5. V Barceloně, kde se utkání hrálo, vznikla myšlenka půjčit si trofej do Česka. "Chtěli jsme poděkovat loňským finalistům i skvělým tenisovým divákům a požádali jsme Český tenisový svaz o jednání s ITF a Španělskou federací o zapůjčení slavné salátové mísy na prostějovský turnaj," uvedla ředitelka turnaje Petra Píchalová-Langrová v tiskové zprávě.

"Přestože nešlo o zcela běžnou záležitost, přístup ITF i našich španělských partnerů byl skvělý. Celá procedura od formálních záležitostí až po technicko-organizační detaily trvala jen několik dnů. Davisův pohár v Prostějově připomene nejen loňské finále, ale bude i inspirací a motivací pro mladé hráče z celé republiky," prohlásil prezident tenisového svazu Ivo Kaderka.

Ve čtvrtek bude Davisův pohár, který přiveze bezpečnostní agentura z pařížského Roland Garros, vystaven od 15:00 pro veřejnost v prostějovském hotelu Tennis Club. K vidění bude i v pátek. V sobotu bude na kurtu sloužit jako ozdoba exhibice Lendl - Jiří Novák i následného finále turnaje dvouhry mužů.

"Bereme to jako poděkování prostějovským tenistům, kteří Česko v boji o slavnou trofej reprezentovali, vloni to byli Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Lukáš Dlouhý a Jan Hájek, před nimi pak takoví hráči jako Karel Nováček a Jirka Novák," uvedl majitel TK Plus Prostějov Miroslav Černošek.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík