Hlavní obsah

Jsem sebevědomý a cítím jistotu, říká Berdych před Wimbledonem

LONDÝN

Jako jeden z širšího okruhu favoritů bude český tenista Tomáš Berdych nastupovat do nejslavnějšího turnaje celé sezóny - londýnského Wimbledonu. „Pomalu s tím. Člověk musí začít zase od začátku, od prvního balónku,“ stojí nohama pevně na zemi čtyřiadvacetiletý tenista, který na nedávno skončeném Roland Garros postoupil až do semifinále.

Foto: ČTK/AP

Tomáš Berdych získal sebejistotu na pařížské antuce, tu se teď pokusí zúročit i na trávě ve Wimbledonu.

Článek

A po tomto svém největším individuálním úspěchu na grandslamových turnajích se rozhodl odměnit své tělo odpočinkem. Odhlásil se z turnaje v Halle a na trávě se v soutěžním utkání představí až na wimbledonské trávě. „Naštěstí vyšlo počasí, takže jsem mohl odpočívat. Zvolil jsem aktivní odpočinek, dvakrát jsem si byl třeba zahrát golf,“ říkal třináctý hráč světového žebříčku v rozhovoru pro český daviscupový tým na Facebooku.

Z Paříže se Berdych přesunul rychle do Mekky českého tenisu Prostějova, kde se v exhibičním utkání představil jeden z nejslavnějších tenistů českého a československého tenisu Ivan Lendl. „Zhodnotil můj výkon v Paříži, dával mi další rady. Mohu si z toho spoustu věcí vzít. Jsou to pro mě nové zkušenosti pro vývoj v mé kariéře,“ vyprávěl hráč, jehož nejlepším umístěním v žebříčku ATP je deváté místo z roku 2007.

Český fanoušek může živit poměrně reálné naděje na to, že rodák z Valašského Meziříčí na sebe opět upozorní výrazným výsledkem. Wimbledon je totiž jeho nejoblíbenější grandslamový turnaj. V roce 2007 skončil Berdych ve čtvrtfinále na raketě Rafaela Nadala a v loňském roce ho vyřadil ve 4. kole pozdější finalista Andy Roddick. Letos myslí daviscupový reprezentant výš.

Největšími favority opět Federer a Nadal

A nejen on, sázkové kanceláře ho pasují do okruhu favoritů. Nejnižší kurzy samozřejmě svítí u jmen Roger Federer a Rafael Nadal, ale do hry o titul by mohlo zasáhnout více tenistů. Překvapit může loňský finalista Roddick, domácí Brit Murray, nepříjemný Švéd Söderling či vítěz z roku 2002 Lleyton Hewitt. A také Tomáš Berdych, myslí si sázkové kanceláře. „To jsou příjemné zprávy. Ale jak rychle ta zpráva ke mně přichází, hned ji zase musím pustit z hlavy,“ ví své Berdych.

Přesto je jasné, že dvanáctý nasazený bude v mnohem větším středu pozornosti, než tomu bylo v minulých letech. „Dostal jsem se do jiné pozice. Ale zase na druhou stranu mi narostlo sebevědomí, které mohu prodat v zápase. Soupeři se na mě budou chtít vytáhnout, ale já cítím jistotu, kterou jsem nabral v předchozích vyhraných zápasech. To jsou spojené nádoby, které se neustále posouvají. A toto je ta příjemnější varianta,“ říká spokojeně Berdych.

Dostatek sebevědomí na trávě prokázal už v minulých letech. Letos, posilněn úspěchy z Miami a Roland Garros, by Berdych mohl myslet i výš než ve Francii. „Pomalu s tím. Člověk musí začít zase od začátku, od prvního balónku. Musím zapomenout na to, jak jsem hrál v Paříži a stoprocentně se soustředit,“ hledá recept Berdych, jehož čeká v prvním kole Andrej Golubjov z Kazachstánu.

Slavný turnaj v All England Clubu začíná v pondělí 21. června. Tituly z loňského roku obhajují Roger Federer a Serena Williamsová.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 15 : 15
20240426T15 : 15:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 20
20240426T15 : 20:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 35
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová