Hlavní obsah

Zapomeňte na Annu, je tu Maria, říká Šarapovová

PRAHA

V tenisovém světě už si na Annu Kurnikovovou vzpomene málokdo. Namyšlená Ruska nikdy nic nevyhrála, dnes patří na bujaré večírky, předváděcí mola, do reklamy, případně náruče španělského zpěváka Enriqua Iglesiase. Na okruhu je nyní jiná kráska - Maria Šarapovová.

Foto: www.kournikovadotcom.com

Maria Šarapovová

Článek

Mladší než Kurnikovová a především o moc lepší, s budoucností u nohou. Podle mnohých expertů má naděje být nejlepší hráčkou všech dob.

Když před deseti dny senzačně vyhrála svůj první turnaj WTA v Tokiu, byla to pro ni kromě sportovního úspěchu i odplata všem, kteří ji kdy srovnávali s nenáviděnou Kurnikovovou.

"Snad už se mě nikdy nebudete ptát na Annu," usmála se. "Nejsem druhá Anna, ale první Maria. Nechci být hvězdou večírků, ale tenisovou šampiónkou," zuřila předtím, když je porovnávali.

Čtvrtá nejmladší vítězka turnaje

K úspěchům má všechny předpoklady. Sedmnáct let jí bude až v dubnu, ale už dokázala to, co se její dvaadvacetileté sokyni nepovedlo ani za osm dlouhých let. A také už zřejmě nikdy nepovede: Šarapovová se může pyšnit turnajovým titulem.

Získala ho jako čtvrtá nejmladší tenistka historie ve věku 16 let a 5 měsíců (mladší byly jen Capriatiová, Hingisová a Selešová). A chce další a další, nejlépe všechny. Má velkou ctižádost, vůli a sebevědomí. Na kurtech, ale i mimo ně.

Ladné pohyby a hlasité vzdechy

Cílevědomost pobrala na Floridě ve slavné akademii Nicka Bollettieriho, má však i skvělé tělesné dispozice - měří 183 centimetrů a s váhou 59 kilogramů klidně na druhou stranu dvorce vyšle projektil letící 200 kilometrů za hodinu.

Pohybuje se ladně, muži nad její krásou i dlouhýma nohama otevírají ústa dokořán a Maria doprovází každý úder hlasitým vzdechnutím, které snad i předčí vyhlášený "rámus", jenž dříve předváděla Američanka Monika Selešová. "Nejsem jen pěkná holka, umím i hrát tenis," omílá rázně pořád dokola rodačka ze Sibiře. Má smůlu, stále všechny více uchvacuje vizáží než výkony...

Před rokem a půl byla v šesté stovce

Žebříčkem ale šplhá Šarapovová strmě, dá se to srovnat například se skokem Čecha Radka Štěpánka. Před rokem a půl byla v šesté stovce žebříčku, v pondělí našla své jméno na 34. pozici.

Pro srovnání, jak si stojí Kurnikovová? Je 302. na světě, což už je naprostá "tenisová džungle", od jara nehrála turnaj, kdoví, kdy naposledy držela raketu v ruce... Prý má bolesti zad, ale tomu nevěří snad nikdo.

Došla do osmifinále Wimbledonu

"Já mám jediný cíl, být světovou jedničkou," rozhlašuje naopak Šarapovová. Ještě v lednu se přitom na Australian Open trmácela kvalifikací, aby pak při svém grandslamovém debutu prohrála v 1. kole s Češkou Klárou Koukalovou. V roce 2002 podlehla na tomtéž turnaji ve finále juniorky Barboře Strýcové 0:6 a 5:7...

Letos v červenci ve Wimbledonu však již byla mezi ženami v osmifinále! "Má obrovskou vůli. Ještě nikdy jsem neviděl, aby byla tak mladá hráčka tolik cílevědomá. Brzy bude bojovat o světový tenisový trůn," tvrdí rázně její trenér Robert Landsdorp. Uvidíme...

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 15 : 15
20240426T15 : 15:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 20
20240426T15 : 20:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 35
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová