Hlavní obsah

Nadal si stěžuje na těžký los. Ukončí Djokovič jeho vládu na antuce?

MADRID

Na souboj „těžkých vah“ se mohou těšit tenisoví fanoušci v Madridu, kde se hraje turnaj prestižní kategorie Masters. Jedno je jisté už nyní, ve španělské metropoli bude ukončena jedna velká série. Buď skončí dvouletá neporazitelnost světové jedničky Rafaela Nadala na antuce, nebo se první letošní porážky dočká Srb Novak Djokovič. Samozřejmě mohou skončit obě série zároveň.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Uhájí Rafael Nadal nadvládu na antuce?

Článek

Djokovič v této sezóně vyhrál všech sedmadvacet zápasů a získal už pět turnajových titulů včetně grandslamového Australian Open. O víkendu se radoval z prvního antukového titulu této sezóny v rodném Bělehradě. Třiadvacetiletý Srb navíc už dvakrát letos porazil i světovou jedničku Nadala. Jenže na antuce se aktuálně nejlepší hráči žebříčku v této sezóně ještě nestřetli.

Djokovičovi překazilo účast v Monte Carlu zranění. Titul tak vybojoval Nadal, jenž záhy přidal i triumf v Barceloně. V Madridu však čeká na rodáka z Mallorky mimořádně těžký los.

V prvním kole má sice volno, pak však může narazit na nepříjemného Marcose Baghdatise a po něm třeba na Juana Martina Del Potra, který má za sebou čerstvý titul z Estorilu. Pro čtvrtfinále se pak potenciálně rýsuje souboj s Andym Roddickem či Jürgenem Melzerem a v semifinále pak s věčným rivalem Rogerem Federerem. A z druhé strany pavouka si na finále brousí zuby smečka v čele se světovou dvojkou Djokovičem.

Musí předvést maximum

„Los mi bezpochyby moc nepřál. Ba co víc, je pro mě hodně negativní,“ postěžoval si před turnajem obhájce titulu z Madridu. „Na takhle důležitém turnaji jsou však všichni nejlepší hráči světa a člověk nemůže očekávat lehký los, to se stává opravdu výjimečně. Los mám těžký, budu tady muset předvést maximum,“ uvědomuje si.

Nadalovi přitom navzdory loňskému triumfu turnaj v Madridu moc nesedí. Futuristická Magic Box arena totiž stojí v poměrně vyoké nadmořské výšce 650 metrů n.m., kde létají míčky rychleji než například v Monte Carlu, Římě či Roland Garros, což pochopitelně svědčí více hráčům spoléhající se na drtivý servis.

„Je to stoprocentně prokázaný fakt a bývá to trochu nebezpečné. Není to žádný velký problém, ale zápas se prostě často vymyká kontrole,“ vysvětlil Nadal.

V Madridu také před dvěma lety utrpěl španělský suverén jednu z mála antukových porážek v poslední době, když ve finále podlehl Rogeru Federerovi. Už za rok si však titul vzal zpět.

Teď však musí obhajovat 1000 bodů z loňska, zatímco Djokovič neobhajuje nic. Po triumfu v Bělehradě ztrácí Srb na Nadala 2205 bodů a v Madridu může ztrátu ještě ztenčit.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová dnes 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.