Hlavní obsah

Berdych si oddychl. Sval utržený nemá, proti Rumunům snad budet fit

PRAHA

Raketu držel Tomáš Berdych naposledy před devíti dny. Kvůli zraněnému ramenu tehdy nedohrál třetí kolo grandslamového US Open, ale dnes odletěl do Rumunska s nadějí, že pomůže daviscupovému týmu tenistů v Bukurešti udržet příslušnost ve Světové skupině. Na vyšetření u fyzioterapeuta Pavla Koláře se naštěstí nepotvrdila obava odborníka, že by mohlo jít o vážnější komplikaci.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tomáš Berdych věří, že proti Rumunům nastoupí.

Článek

Existovala varianta utrženého svalu v pravém rameni, kvůli kterému Berdych nedohrál už semifinále turnaje v Cincinnati a v New Yorku vzdal v třetím kole zápas se Srbem Jankem Tipsarevičem. "Kolář z toho měl strach a obával se toho, ale magnetická rezonance to naštěstí neukázala," oddechl si Berdych. "Nemůžu říci, že je vše zažehnáno, protože jsem nehrál, ale je to na dobré cestě," doufal.

Rameno Berdycha v klidovém stavu nebolelo. Problém vyvstával až v momentu, kdy vzal raketu do ruky. V posledních dnech proto alespoň trénoval kondici. "Když jsem dělal svoje tréninky běhání, tak mě to vůbec v ničem nelimitovalo," řekl.

Pořádný trénink nejdříve v úterý

Zátěž na kurtu zkusí devátý hráč světa poprvé na bukurešťské antuce. Chce včas kapitánovi oznámit, zda bude moci do utkání nastoupit. "Věřím, že to bude dobrý a nebude mě to v ničem limitovat, ale musím být stoprocentně fit. Proto bych chtěl v úterý nebo ve středu zkusit hrát pořádný trénink, abych věděl, jak na tom jsem."

Tenista Tomáš Berdych na US Open.foto: ČTK/AP/Elise Amendola

Fakt, že se hraje na antuce, kde je tenis kvůli delším výměnám o něco náročnější, Berdych neřešil. "Pokud si vyzkouším, že rameno je stoprocentně v pohodě, tak nevidím problém, jestli se hraje na antuce nebo na betonu," konstatoval.

V rámci léčby bral i protizánětlivé léky a v posledních čtyřech dnech se třikrát objevil v bráně motolské nemocnice a mířil do ordinace ke Kolářovi. "Není to moje oblíbený místo, to ne. Říkám mu, rád vás vidím, ale kdybych vás viděl až při Davis Cupu, tak by to bylo lepší. Ale člověk to musí zvládnout," řekl pětadvacetiletý tenista.

Letošní sezona je pro Berdycha nezvyklá. Už čtyřikrát nedohrál turnaj. "Úplně jsem se toho zhrozil, když jsem nad tím přemýšlel," řekl. V únoru nenastoupil v Rotterdamu kvůli chřipce k duelu s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou a poté ho stehenní sval vyřadil v Dubaji ze zápasu se Srbem Novakem Djokovičem. Světové jedničce Djokovičovi vzdal znovu v Cincinnati a naposledy nedohrál na US Open.

Berdych má od dubna nového španělského fyzioterapeuta a bude s ním muset řešit, jak podobným situacím do budoucna pokud možno předcházet. "Nevím, zda jsou tahle zranění známkou, že nedokážu poslouchat svoje tělo, nebo jen známkou, že stárnu a už nic nedohraju. Budu se muset snažit s tím něco udělat," dodal Berdych.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 16 : 00
20240426T16 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 16 : 00
20240426T16 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 35
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová