Hlavní obsah

Agassi se mladých bijců nebojí

PRAHA

Dohrají se přípravné turnaje a všichni upřou pozornost do Melbourne, kde v pondělí začne první grandslamový turnaj Australian Open. Minulá sezóna znamenala nezadržitelný nástup nové generace, Sampras skončil a jen Andre Agassi dokázal s chlapci mladšími i o více než deset let držet krok. Třiatřicetiletý Agassi může v Austrálii vyhrát už popáté.

Foto: ČTK

Takto se Agassi na Australian Open radoval ze svého loňského vítězství

Článek

Dvojnásobný taťka před sebou může mít poslední rok kariéry a v rozpálené Austrálii se v těchto dnech cítí v dobré formě. "Dělám to už osmnáct let, takže mám pocit, že jsem se už naučil znát své potřeby a vím, jak se připravit, abych byl v nejlepší formě. Jde o to zmáčknout správný čudlík. Věkový odstup mám v porovnání s mnohými velký, ale já trénoval strašně tvrdě."

Pozorovatelé se shodli, že jeho výkon v tomto týdnu během utkání proti dalšímu favoritovi, Federerovi ze Švýcarska, naháněl hrůzu. Američan protivníka zesměšnil 6:2 a 6:4. Manžel Steffi Grafové pozvedl pohár pro vítěze v Melbourne Parku již v letech 1995, 2000, 2001 a 2003. "Nemám jiný cíl, než to dokázat popáté," pravil.

Černým koněm může být Hrbatý

Jenže slávu chtějí pobrat pochopitelně i jiní. A hlavně draví mladíci. Australané se nemohou dočkat, zda Hewitt (až patnáctý nasazený) napraví loňskou zpackanou sezónu. Velká slova pouští tradičně do světa i vítěz US Open Andy Roddick, který loni prohrál v Melbourne v semifinále se senzačním finalistou Němcem Schüttlerem.

Letos bude Američan s kšiltovkou a zdrcujícím podáním plnit roli turnajové jedničky. "To mi bude vyhovovat. Uvidíte, že uspěju," vyhlásil sebevědomě teprve jednadvacetiletý hráč. Zatím z formy je Španěl Ferrero, který by se měl za tři týdny ukázat při Davis cupu v Brně. Kdo by mohl být černým koněm? Snad Slovák Hrbatý, jenž vyhrál o víkendu turnaj v Adelaide a v Aucklandu postoupil do finále.

Ulihracha pošle výhra na Roddicka

Ženská elita by si mohla v Melbourne pronajmout pokoje v nemocnici. Belgická esa, světová jednička Heninová-Hardenneová i dvojka Clijstersová mají poraněné kotníky, ale prý budou v pořádku. Kdo ví, zda vůbec do turnaje nastoupí Američanka Davenportová, jež si v Sydney pochroumala rameno. Seznam omluvenek slavných nebere konce: S. Williamsová, Capriatiová, Selešová, Pierceová, tyto všechny tenistky už v Melbourne zvítězily a teď "pavouka" výrazně ochudí.

Čechy los až na výjimky musel těšit. S nasazenými soupeřkami se potkají jen Koukalová, Ondrášková a Kleinová. Největší naděje Jiří Novák má průměrného Belgičana O. Rochuse, v dalším kole pak může narazit na někoho z Čechů. Zatím se jich o vysněnou hlavní soutěž pere ještě šest.

Radek Štěpánek změří síly se Sanguinettim z Itálie a Bohdan Ulihrach začne s Němcem Burgsmüllerem, pak by asi nastoupil proti střelci Roddickovi, na Štěpánka číhá Brit Henman. Hraje se na tvrdém povrchu Rebound Ace, vítěz i vítězka dvouher si odnesou v přepočtu bezmála 25 miliónů korun. Přímé přenosy i záznamy vysílá Eurosport.

S kým hrají Češi v 1. kole
Dvouhra mužů
Novák (14) - O. Rochus (Belg.)
Štěpánek - Sanguinetti (It.)
Ulihrach - Burgsmüller (Něm.)
Dvouhra žen
Koukalová - Pistolesiová (14-Izr.)
Chládková - Foretzová (Fr.)
Ondrášková - Zvonarevová (11-Rus.)
Kleinová - Bovinová (21-Rus.)
Birnerová - Vakulenková (Ukr.)

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 15 : 45
20240426T15 : 45:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 45
20240426T15 : 45:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 35
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová