Hlavní obsah

České tenistky znechutily Italkám sobotu. Šafářová i Kvitová slaví výhru

Ostrava
Aktualizováno

Stoprocentní úspěšnost. Lucie Šafářová zahájila o sobotním poledni semifinále Fed Cupu proti italským tenistkám duelem s Franceskou Schiavoneovou. Češka vyhrála 7:6 a 6:1. Poté nastoupila na dvorec Petra Kvitová proti Saře Erraniové. Česká jednička ukázala sílu a připsala domácímu výběru druhý bod po vítězství 6:4 a 6:3. Další zápasy jsou na programu v neděli od 11 hodin. Jedna výhra dělí Češky od finále.

Foto: Petr Josek, Reuters

Petra Kvitová získala druhý bod. Češky vedou ve Fed Cupu na Italkami po sobotě 2:0 na zápasy.

Článek
Fotogalerie

Šafářová měla dobrý vstup do zápasu, držela si dva gamy náskok, ale úvodní set se nakonec dostal až do stavu 5:5. Jedenáctou hru uhrála Italka. Šafářová s koncem prvního setu kupila chyby a soupeřka se dostala až ke dvěma setbolům. První Češka odvrátila, druhý také. Následně i třetí.

Poté se stav otočil a šanci při svém podání měla pětadvacetiletá Šafářová. Opět se ale tento game dostal až do shody. Po přetahované se radovala domácí hráčka a rozhodnout musel tiebreak. V tom se Šafářová dostala až na pět setbolů, nakonec se po čtyřiašedesáti minutách radovala, získala úvodní set. "Schiavone je ve Fed Cupu vždycky hrozně nahecovaná, první set nebyl jednoduchý. Za stavu 5:4 jsem neudržela servis, naštěstí se mi povedlo zkoncentrovat a setboly jsem odvrátila," popsala česká hráčka úvodní sadu.

"Hrála dost nepříjemné čopy, ale ve druhém setu už jsem byla já, která tlačila. Když se nechala ošetřovat, tak jsme to moc nevnímala, už jsem to chtěla rychle dotáhnout."

Šafářová nedala Italce ve druhém setu šanci

Skvělý vstup předvedla Češka do druhého setu. Po pěti hrách získala čtyři domácí hráčka, vedla 4:1 a Schiavoneová se nechala lékařem ošetřit. Duel tak byl na chvíli přerušen. Po ošetření šla Italka servírovat a zachraňovat druhou sadu, ale Šafářová vybojovala i tento set. K prvnímu bodu scházela jedna úspěšná hra. To se podařilo a Česko získalo první bod v semifinálovém boji. "Před tolika lidmi jsem doma nikdy nehrála. Na začátku jsem byla malinko nervózní, ale pak už jsem si to užívala, usmívala se Šafářová po výhře.

Kvitová zabrala a získala druhý bod

První set druhého duelu patřil Kvitové, ale Erraniová, která je pětadvacet míst v žebříčku za Češkou, ukázala sílu. Italka ve vyrovnané zahajovací sadě prohrála až po stavu 4:6.

Druhou sadu začala lépe soupeřka, první game patřil jí. Po pár minutách i druhý, což byl nečekaný průběh. Další game si ale už uhrála česká jednička. Poté zase Italka. Jenže Kvitová ukázala svoji sílu a zkušenost. Zabrala a otočila set ze stavu 1:3 až na 6:3. Druhá výhra znamená, že v neděli Češky musí uhrát jeden bod a mají zajištěné finále.

"Od začátku zápasu jsem byla trochu nervózní, dlouho jsem nehrála zápas, navíc před diváky v Ostravě. Po Turecku bude chvíli trvat (kondiční příprava), než se do toho dostanu. Hlavně jsem ráda, že jsem vyhrála, historie se neptá, jak sem hrála. Teď potřebujeme jeden bod, je jedno kdo to bude. Je to ještě otevřené," svěřila se Kvitová České televizi.

Češky mají s Italkami bilanci 3:4 a touží jim oplatit předloňskou porážku 0:5 z Říma. Výběr kapitána Pály loni získal stříbrný pohár pro Česko poprvé po 23 letech, Italky vyhrály soutěž třikrát v letech 2006, 2009 a 2010 a jsou počtvrté za sebou v semifinále. V Ostravě budou hájit pozici jedniček fedcupového žebříčku.

Rusky hrají nerozhodně se Srbskem

Stav druhého semifinále mezi tenistkami Ruska a Srbska je po prvním dnu nerozhodný 1:1. Hostující tým v Moskvě poslala do vedení bývalá světová jednička Jelena Jankovičová, loňské finalistky poté vyrovnaly díky Světlaně Kuzněcovové. Srbsko hraje semifinále Fed Cupu poprvé v historii, naopak Rusky můžou soutěž vyhrát už popáté.

Semifinále tenisového Fed Cupu:
Česká republika - Itálie 2:0
Lucie Šafářová - Francesca Schiavoneová 7:6, 6:1on-line
Petra Kvitová - Sara Erraniová 6:4, 6:3on-line
Druhé semifinálové utkání
Rusko - Srbsko 1:1 po prvním dnu
Pavljučenkovová - Jankovičová 4:6, 3:6
Kuzněcovová - Ivanovičová 6:2, 2:6, 6:4

Reklama

Související témata: