Hlavní obsah

Berdych - Del Potro 7:6, 7:6Berdych porazil Del Potra a v Madridu bude hrát o titul s Federerem

Madrid
Aktualizováno

Vítěznou jízdu Tomáše Berdycha v Madridu nezastavil ani Argentinec Juan Martín Del Potro v semifinále. Český daviscupový reprezentant zvítězil dvakrát 7:6 a ve finále se na modré antuce střetne s Rogerem Federerem ze Švýcarska. Do finále naopak nepostoupila Lucie Hradecká, kterou vyřadila Američanka Serena Williamsová po setech 7:6, 6:0.

Foto: Juan Medina, Reuters

Tomáš Berdych se raduje z postupu.

Článek

Berdych vyhrál první set v tie-breaku, přestože předtím poprvé na turnaji ztratil podání a pustil Del Potra do vedení 5:3. Ve zkrácené sadě, kterou na chvíli narušil incident na tribuně, promarnil český tenista náskok 5:1, nakonec ji ale získal poměrem 7:5.

Ve druhém setu Berdych hned v úvodním gamu sebral soupeři podání, vedení ale neudržel a o vítězi opět musel rozhodnout tie-break. V něm rodák z Valašského Meziříčí vyhrál 8:6 a vykročil k druhé finálové účasti v sezóně. První letošní titul získal šestadvacetiletý Čech v únoru v Montpellieru, celkem má na kontě sedm turnajových triumfů. Na turnaji série Masters si Berdych zahraje o titul potřetí v kariéře. V roce 2005 uspěl v Paříži, před dvěma lety prohrál v Miami.

"Mám tady za sebou nejtěžší zápas, ale věřil jsem si, věřil jsem především sám sobě. Jsem nadšený hrou, kterou tady předvádím," řekl Berdych. I Del Potro, který se na kurtu zlobil na rozhodčího a měl více problémů na kluzké antuce, českého hráče ocenil. "Prohrál jsem, protože Berdych hrál lépe," řekl Argentinec.

S Federerem má Berdych bilanci čtyř vítězství a deseti porážek, na antuce prohrál s bývalou světovou jedničkou oba dosavadní zápasy. Pokud Federer nedělní finále vyhraje, naváže nejen na madridské triumfy z let 2006 a 2009, ale také se posune na druhé místo světového žebříčku, ze kterého sesadí Španěla Rafaela Nadala.

Konec Hradecké na modré antuce

Překvapení turnaje Hradecká našla na modré antuce svou přemožitelku až v sedmém zápase. Fedcupová vítězka porazila v Madridu poprvé v kariéře hráčky elitní světové desítky Petru Kvitovou, jež obhajovala titul, a Australanku Samanthu Stosurovou, na třináctinásobnou grandslamovou vítězku už ale nestačila.

"Jsem s postupem do semifinále na takhle velkém turnaji moc spokojená, jsem za to moc ráda," řekla Hradecká v telefonickém rozhovoru ČTK. "Doufám, že to nebyl poslední velký turnaj, na kterém jsem předvedla takhle dobrou hru. Antuková sezóna začíná, takže hurá na další turnaje. Do každého teď můžu jít se sebevědomím, že dokážu porážet hráčky světové desítky. Paříž se blíží," řekla tenistka.

S favoritkou sehrála vyrovnaný první set, v němž odvrátila čtyři brejkboly a dotáhla ho do tie-breaku. Ještě předtím se v průběhu sady nechala Hradecká ošetřovat v horní polovině těla. Ve zkrácené hře dokázala 105. hráčka světa ještě srovnat ze stavu 2:5 na 5:5, ale pak udělala dvojchybu a Williamsová šanci využila.

První set byl vyrovnaný

"První set byl vyrovnaný. Držely jsme si podání a já se dokázala v tie-breaku vrátit do hry. Škoda té dvojchyby, ale bohužel, to se stává. Ale v dalším zápase, až se na sebe dostaneme, tak si na mě dá určitě větší pozor," řekla Hradecká.

Američanka si přenesla pohodu i do druhé sady, v níž nedala Češce šanci a nadělila jí kanára. Hradecká zaznamenala osm es, ale také sedm dvojchyb. "Na začátku prvního setu jsem si trošku natáhla břišní svaly, a proto mi ve druhém nedržel moc servis a s takovou hráčko to bez servisu nejde," řekla Hradecká

V druhém semifinále porazila Azarenková letos pošesté Polku Agnieszku Radwaňskou, tentokrát 6:2 a 6:4. Dvaadvacetiletá Běloruska bude usilovat o zisk pátého titulu v sezoně. V semifinále potvrdila, že se jí proti polské vrstevnici v poslední době mimořádně daří - v šesti letošních duelech s ní ztratila jen dva sety.

Třetí hráčka pořadí WTA Radwaňská prožívá úspěšnou sezonu až na utkání s Azarenkovou - žádná jiná tenistka ji letos neporazila. "Stále se potkáváme a jsem ráda, že vyhrávám. Byl to dobrý zápas," uvedla Azarenková, jež loni v madridském finále prohrála s Kvitovou.

Tenisový turnaj mužů a žen v Madridu (antuka):
Dvouhra - semifinále:
Muži:
Berdych (6-ČR) - Del Potro (10-Arg.) 7:6 (7:5), 7:6 (8:6), Federer (3-Švýc.) - Tipsarevič (7-Srb.) 6:2, 6:3.
Ženy:
S. Williamsová (9-USA) - Hradecká (ČR) 7:6 (7:5), 6:0
Azarenková (1-Běl.) - A. Radwaňská (4-Pol.) 6:2, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Erraniová, Vinciová (5-It.) - Makarovová, Vesninová (Rus.) 6:1, 3:6, 10:4.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík