Hlavní obsah

Kvitová-Li Na 7:5, 2:6, 6:3Kvitová se konečně dočkala a v Montrealu získala osmý titul

Montreal
Aktualizováno

Petra Kvitová se konečně dočkala a poprvé v letošním roce získala titul na okruhu WTA. V Montrealu porazila ve finále přemožitelku Lucie Šafářové Číňanku Li Na 7:5, 2:6 a 6:3. Česká tenistka si tak připsala už celkově osmé turnajové vítězství ve dvouhře.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Petra Kvitová líbá pohár pro vítěze turnaje v Montrealu.

Článek
Fotogalerie

Kvitová poprvé v kariéře triumfovala na podniku v Severní Americe a zvedla si sebevědomí před blížícím se grandslamovým US Open. "Jsem ráda, že jsem se konečně dočkala titulu v Severní Americe. Je to skvělý výsledek před US Open," pochvalovala si Kvitová po utkání. "Doufám, že takhle budu pokračovat," řekla.

Začátek nic moc

Dvaadvacetiletá hráčka z Fulneku vstoupila do svého premiérového finále v letošním roce nervózněji a brzy prohrávala 1:3. Odvrátila brejkbol, postupně se dostala do tempa a v závěru sady měla pevnější nervy, když při soupeřčině servisu proměnila pátý setbol.

Vstup do druhého setu však světové šestce vůbec nevyšel. Prohrála prvních šestnáct výměn a Číňance k vyrovnání na 1:1 stačilo, že si pak udržela podání. Ve třetí sadě zápas plný tvrdých výměn od základní čáry vrcholil. Česká jednička znovu zpřesnila hru a v šestém gamu získala rozhodující brejk.

"Ve druhém setu hrála Li Na skvěle. Věděla jsem, že musím zůstat v klidu a že to bude lepší. Ve třetím setu jsem se snažila být více agresivní," uvedla česká tenistka.

Byla to válka

"Tohle byla tenisová válka. Obě jsem odehrály výborný zápas," konstatovala Li Na, která byla ve finále letos potřetí a znovu prohrála. Předtím neuspěla v Sydney a Římě. "Hrála hrozně dlouhé míče, měla jsem pocit, že se pořád jenom bráním. V posledních dvou zápasech se mi dařilo hrát agresivně, ale tentokrát jsem strávila 70 procent času obranou," uvedl Číňanka.

Kvitová jedenácté hráčce světa vrátila poslední dvě prohry letos v Sydney a vloni na French Open a vyrovnala vzájemnou zápasovou bilanci na 2:2. Za vítězství obdržela prémii 385 tisíc dolarů (7,8 miliónu korun).

V žebříčku si polepšila

Ve světovém žebříčku se Kvitová posunula ze šesté na pátou příčku. Semifinalistka kanadského turnaje Lucie Šafářová, která ztratila nadějně rozehraný semifinálový duel s Li Na, si devatenáctým místem vylepšila životní maximum.

Dosud byla Šafářová v pořadí WTA nejvýše jednadvacátá letos v dubnu, před týdnem jí patřila 23. pozice. Li Na se díky finálové účasti vrátila do elitní desítky, někdejší světová čtyřka figuruje na deváté příčce.

Jednička stále Azarenková

Světovou jedničkou je stále Běloruska Viktoria Azarenková, která v Montrealu odstoupila ve druhém kole kvůli zranění kolena.

Tenisový turnaj žen v Montrealu (tvrdý povrch, dotace 2,168.400 dolarů):
Dvouhra - finále:
Kvitová (5-ČR) - Li Na (10-Čína) 7:5, 2:6, 6:3.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 15 : 15
20240426T15 : 15:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 20
20240426T15 : 20:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová