Hlavní obsah

Kvitová - Hantuchová 6:2, 6:3Kvitová v Pekingu napravila výpadek z Tokia a postoupila přes Hantuchovou

Praha

Česká tenistka Petra Kvitová zvládla na rozdíl od Tokia vstup do turnaje v Pekingu. Nasazená čtyřka v sobotu v prvním kole porazila Slovenku Danielu Hantuchovou 6:2 a 6:3.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Ruská tenistka Naděžda Petrovová na turnaji v Tokiu

Článek

Světová pětka Kvitová zahájila silně obsazený turnaj v čínské metropoli lépe než ten v Japonsku, kde v úterý po volném prvním kole prohrála hned ve svém úvodním duelu nečekaně s Chorvatkou Petrou Martičovou.

"Nedělala jsem ty malé chyby jako v Tokiu," uvedla Kvitová. "Zezačátku každého gamu to bylo vyrovnané, ale počkala jsem si na svou šanci a začala jsem dobře returnovat. Také jsem zlepšila podání. Je fajn, že jsem nemusela v tom chladu strávit na kurtu moc času," uvedla rodačka z Fulneku.

Dvaadvacetiletá Kvitová ukončila zápas po 70 minutách proměněným druhým mečbolem při podání soupeřky, na niž se jí dlouhodobě daří. Hantuchovou česká jednička porazila i v pátém vzájemném duelu a ještě s ní neztratila set.

V druhém kole, v kterém loni v Pekingu skončila, se Kvitová utká se Španělkou Carlou Suárezovou.

V Tokiu vyhrála Petrovová, Peschkeová v deblovém finále neuspěla

Tenisový turnaj žen v Tokiu vyhrála Ruska Naděžda Petrovová a získala nejcennější titul v kariéře. Ve finále zdolala obhájkyni titulu Polku Agnieszku Radwaňskou 6:0, 1:6, 6:3. V boji o deblový triumf neuspěla česká tenistka Květa Peschkeová. S Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou podlehly Američankám Raquel Kopsové-Jonesové a Abigail Spearsové 1:6 a 4:6.

Sedmnáctá nasazená Petrovová dotáhla své tažení na Pan Pacific Open k celkovému vítězství přesto, že kvůli zdravotním potížím účast v turnaji zvažovala.

"Je to úžasný pocit. Tak velký turnaj jsem nikdy nevyhrála. Nečekala jsem, že se mi to povede," rozplývala se třicetiletá Ruska po triumfu na turnaji kategorie Premier 5 s dotací 2,1 miliónu dolarů, kde startovalo devět hráček z první desítky světového žebříčku.

Na cestě do finále vyřadila hráčky Top Ten Australanku Samanthu Stosurovou a Itaku Saru Erraniovou a v boji o titul si poradila i se světovou trojkou Radwaňskou.

V prvním setu jí dokonce nadělila za 31 minut "kanára". Druhou sadu sice podobně snadno prohrála, ale ve třetím setu jí stačil jeden brejk k vítězství, k němuž si pomohla i jedenácti esy v utkání. "Abych řekla pravdu, nevím ke se ve mně ve třetím setu ta síla vzala," uvedla Petrovová. Za dvanáctý turnajový titul v kariéře získala prémii 385 tisíc dolarů a 900 bodů do žebříčku WTA.

Třetí sadu rozhodla osmá hra, v níž si Radwaňská prohrála podání i kvůli dvěma dvojchybám po sobě. Po skončení gamu vztekle praštila raketou. "Bylo to zvláštní finále, jak na horské dráze. Takový je prostě ženský tenis. Nikdy nevíte, co přijde, takže je třeba bojovat až do konce," uvedla zklamaná Polka.

Sedmatřicetiletá Peschkeová nevyužila šanci na druhý letošní a celkově 24. deblový titul. Loňská fedcupová vítězka triumfovala na začátku sezony v Sydney ještě s tehdejší partnerkou Katarinou Srebotnikovou ze Slovinska, s níž už od Wimbledonu nehraje. Ve finále s Kopsovou-Jonesovou a Spearsovou však čtvrtý nasazený česko-německý pár prohrál hladce za 74 minut. Američanky si zopakovaly týden starý triumf ze Soulu a vyhrály třetí turnaj v sezóně.

Ve francouzském finále v Bangkoku se střetnou Simon s Gasquetem

Tenisový turnaj mužů v Bangkoku bude mít francouzského vítěze. O titul se v neděli utkají Gilles Simon, který dnes v semifinále porazil nejvýše nasazeného Srba Janka Tipsareviče dvakrát 6:4, a Richard Gasquet. Turnajová dvojka zdolala Fina Jarkka Nieminena 3:6, 7:5 a 6:2.

Čtvrtý nasazený Simon si vylepšil vzájemnou bilanci s Tipsarevičem na 5:1 a má šanci navázat v Bangkoku na svůj tři roky starý triumf. "Líp už jsem hrát nemohl. Janko hraje celý rok úžasně a nebylo snadné ho porazit," řekl sedmadvacetiletý Francouz, jenž bude usilovat o druhý turnajový triumf v sezoně.

Gasquet předvedl v semifinále skvělý obrat poté, co ztratil první set a ve druhém prohrával už 0:4. Nieminen za stavu 5:4 podával na vítězství, ale dvěma dvojchybami umožnil soupeři brejk a nakonec prohrál celý zápas. "Myslel jsem, že prohraju. Nešlo mi to, on hrál lépe. Ale to je tenis, někdy se tohle může stát," řekl Gasquet.

Letos si zahraje ve finále potřetí, v Estorilu a Torontu titul nezískal. Proti Simonovi má zatím stoprocentní bilanci 5:0.

V Kuala Lumpuru si zahrají o titul Benneteau s Mónakem

Francouzský tenista Julien Benneteau zdolal v semifinále turnaje v Kuala Lumpuru nejvýše nasazeného Španěla Davida Ferrera 6:4, 6:1 a v neděli se na Malaysian Open utká o premiérový titul na okruhu ATP s Juanem Mónakem. Druhý nasazený Argentinec odvrátil v duelu s Japoncem Keiem Nišikorim mečbol a po dvou hodinách a 42 minutách vyhrál 6:2, 2:6 a 7:6.

Pátý hráč světového žebříčku Ferrer, jenž bojuje o účast na Turnaji mistrů, působil na kurtu unaveným dojmem a Benneteauovi postup do sedmého finále v kariéře usnadnil množstvím nevynucených chyb.

Mónaco, jenž usiluje o čtvrtý letošní titul, se v duelu s Nišikorim nadřel více. Japonec vedl ve třetím setu už 5:2, pak ale jedenáctý hráč světového žebříčku zabral a vynutil si zkrácenou hru, v níž vyhrál 7:4. "Bojoval jsem o každý míček a snažil se zůstat ve hře. Jakmile jsem chytil rytmus, začal jsem hrát lépe," řekl Mónaco.

TOKIO - ženy (tvrdý povrch, dotace 2 168 400 dolarů):
Dvouhra - finále:
Petrovová (17-Rus.) - A. Radwaňská (3-Pol.) 6:0, 1:6, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Kopsová-Jonesová, Spearsová (USA) - Grönefeldová, Peschkeová (4-Něm./ČR) 6:1, 6:4.
BANGKOK - muži (tvrdý povrch, dotace 551 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Simon (4-Fr.) - Tipsarevič (1-Srb.) 6:4, 6:4, Gasquet (2-Fr.) - Nieminen (7-Fin.) 3:6, 7:5, 6:2.
KUALA LUMPUR - muži (tvrdý povrch, dotace 850.000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Mónaco (2-Arg.) - Nišikori (3-Jap.) 6:2, 2:6, 7:6 (7:4), Benneteau (7-Fr.) - Ferrer (1-Šp.) 6:4, 6:1.
PEKING (tvrdý povrch)
Dvouhra žen (dotace 4 83 miliónu dolarů): 1. kolo
Kvitová (4-ČR) - Hantuchová (SR) 6:2, 6:3, Švedovová (Kaz.) - Cibulková (12-SR) 6:4, 4:1 skreč, Ivanovičová (11-Srb.) - McHaleová (USA) 6:3, 6:2, Lepčenková (USA) - Pironkovová (Bulh.) 7:5, 6:4, Suárezová-Navarrová (Šp.) - Bacsinszká (Švýc.) 6:4, 6:1, Hsieh Su-Wei (Tchaj-wan) - Čeng Saj-saj (Čína) 6:2, 6:3, Oprandiová (Švýc.) - U. Radwanská (Pol.) 7:5, 6:2, Čang Šuaj - Wang Čchiang (obě Čína) 6:3, 6:2, Paszeková (Rak.) - Govorcovová (Běl.) 7:5, 0:6, 7:6 (8:6).

Reklama

Související témata:
  2 : 1 Bejlek - Kalinská 2 : 1 probíhá Živě
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  1 : 4 Cristianová - Krejčíková 1 : 4 probíhá Živě
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová probíhá
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková