Hlavní obsah

Finále Davis Cupu bez legend! Šéf tenisu Kaderka nepozval Složila, na Fed Cup nedorazí Navrátilová

Praha

Jen trojice jediných českých vítězů Davisova poháru z roku 1980 se objeví v Praze při listopadovém finále tenistů proti Španělsku. Na pozvání mezinárodní federace přijedou Ivan Lendl, Jan Kodeš a Tomáš Šmíd. Chybět bude Pavel Složil, který nesplňuje kritéria pro chystané ocenění od ITF a Český tenisový svaz ho nepozval. V hledišti finálového víkendu tenistek ve Fed Cupu proti Srbsku bude nejspíš chybět další ikona tohoto sportu Martina Navrátilová.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ivo Kaderka, předseda Českého tenisového svazu.

Článek
Fotogalerie

Lendl, Kodeš, Šmíd a další mají být v pátek 16. listopadu oceněni od Mezinárodní tenisové federace (ITF). Všichni tři reprezentovali ve dvaceti a více zápasech tehdejšího Československa, což Složil nesplňuje a prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka ho zvát nemíní.

"Protokol je striktně daný ITF, která zve osobnosti podle svého výběru. Své hosty zve i Český tenisový svaz, přátele a ty, kteří pomohli českému tenisu," uvedl bez upřesnění šéf svazu Ivo Kaderka na středeční tiskové konferenci, na níž byla oznámena nominace na fedcupové finále.

"Nebudu z toho dělat žádný drama. Kluci si zaslouží, aby měli klid před finále. Pan Kaderka se stejně nezmění. To vědí všichni, že není zájem. A já se nebudu cpát někam, kde nejsem vítaný," řekl Složil, žijící na Floridě, deníku Sport.

Navrátilová nepřijede na finále Fed Cupu

Kaderka a Složil nemají dobré vztahy od roku 2009, kdy hráli tenisté finále Davis Cupu ve Španělsku. Tenisový svaz tehdy legendy na zápas pozval, ale obsah zvacího dopisu se někdejším hvězdám nelíbil a s Kaderkou se kvůli tomu rozhádali. Ostatním šampiónům z roku 1980 se postoj svazu nelíbí.

"Je to vůči Pavlovi ubohý a sprostý," uvedl Šmíd, který spolu s Lendlem vybojoval ve finále s Itálií vítězné body. "Tohle je určitě chyba, ale Kaderka už se nezmění," konstatoval Kodeš.

Podle Sportu a deníku Blesk svaz nepozve na finále Fed Cupu, v kterém tenistky za týden obhajují titul v utkání proti Srbsku, legendu Martinu Navrátilovou. S tou se Kaderka nepohodl před šesti lety a bývalá jednička pak šéfa svazu nazvala hulvátem.

Souhlasíte s kroky šéfa českého tenisu Iva Kaderky, který se nepozval Pavla Složila na finále Davis Cupu a Martinu Navrátilovou na vrchol sezóny tenistek ve Fed Cupu?
Ano
2,6 %
Ne
97,4 %
Celkem hlasovalo 5814 čtenářů.

Reklama

  0 : 0 Bejlek - Kalinská 0 : 0 probíhá Živě
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  0 : 1 Cristianová - Krejčíková 0 : 1 probíhá Živě
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 35
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová