Hlavní obsah

Berdych - Monfils 6:7, 4:6, 7:6, 7:6, 5:7Berdych senzačně skončil na French Open! Černý den Čechů zachránil jen Rosol

Paříž
Aktualizováno

Největší senzace dosavadního průběhu tenisového French Open se udála na úkor nejlepšího českého tenisty Tomáše Berdycha. Nasazená pětka nestačila v prvním kole na domácího Gaëla Monfilse, s nímž sice srovnala dvousetovou ztrátu, ale nakonec podlehala 6:7(8), 4:6, 7:6(3), 7:6(4) a 5:7. Dařilo se alespoň Lukáši Rosolovi, který na úvod pařížského grandslamu porazil Španěla Pereho Ribu 6:3, 6:4 a 6:4. S turnajem se rozloučil i Radek Štěpánek, jenž v prvním kole skončil třetí rok po sobě. Nestačil na osmnáctiletého Australana s řeckými předky Nicka Kyrgiose a s aktuální juniorskou jedničkou prohrál 0:3 na sety. Ve dvouhře žen skončily Barbora Záhlavová-Strýcová a Karolína Plíšková.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Tomáš Berdych v prvním kole French Open.

Článek
Fotogalerie

Sedmadvacetiletý Berdych neprolomil prokletí lichých let na Roland Garros, v 1. kole zde prohrál také v letech 2007, 2009 a 2011. Tentokrát ale narazil na nebezpečného soupeře a semifinalistu French Open z roku 2008 Monfilse, který klesl kvůli problémům s koleny na současné 81. místo žebříčku ATP. Před Paříží Francouz vyhrál challenger v Bordeaux a minulý týden hrál finále turnaje ATP v Nice.

"Měl jsem šanci rozhodnout v pátém setu, ale nedokázal jsem to. On měl pak svoji příležitost a využil ji. To byl ten rozdíl," citoval Berdycha po utkání server ATP Tour. "Hrál doma a je to bezpochyby skvělý hráč," ocenil Berdych soupeře.

Proti Berdychovi Monfils výborně podával, nastřílel šestadvacet es a první brejkbol českému hráči povolil až ve třetím setu. V rozhodující páté sadě měl Berdych za stavu 3:2 další čtyři brejkboly, ale neuspěl. Monfils měl ve více než čtyřhodinovém utkání v závěru více drzosti, riskoval a rozhodl za stavu 5:5, kdy vzal Berdychovi servis.

Štěpánek nevyužil šest setbolů

Monfils zahrál celkem 66 vítězných úderů, které střílel z každé pozice, a za pomoci zaplněného centrálního dvorce se postaral o první překvapení turnaje.

Čtyřiatřicetiletý Štěpánek, který v lednu podstoupil operaci krční páteře a snaží se znovu dostat do formy, vypadl v Paříži v 1. kole předloni s domácím Richardem Gasquetem a před rokem s Belgičanem Davidem Goffinem. Vyřazení znamená, že Štěpánek bude hrát příští týden prostějovský challenger.

V duelu s vysokým Kyrgiosem, lednovým vítězem juniorky na Australian Open, promarnil Štěpánek šanci na zisk druhého setu. V tom nevyužil šest setbolů v tiebreaku, v kterém vedl 6:1 a pak ještě 8:7, ale ani jednou neuspěl. Dva setboly měl i ve zkrácené hře třetí sady, ale při čtvrtém mečbolu kapituloval.

Do nebe volající

"Mít 6:1 v tiebreaku a pak další setboly, to je do nebe volající. Možná už by to mělo být i trestné. Takovouhle tiebreakovou impotenci jsem dlouho nezažil," řekl Štěpánek českým médiím v Paříži po prohře třikrát 6:7. "Vždycky to je o sebevědomí a o vyhranosti, která mi momentálně chybí. Pak ty důležité chvíle takhle vypadají. Nedá se nic dělat, musím to hodit za hlavu a přemýšlet, co je špatně."

Kyrgios měl původně hrát díky divoké kartě kvalifikaci French Open, ale po odstoupení krajana Johna Millmana se dostal poprvé do hlavní soutěže grandslamového turnaje a hned si připsal i premiérovou výhru.

Rosol neztratil ani set

Rosol si zahraje na Roland Garros druhé kolo potřetí v řadě, nejdále došel předloni, kdy překvapil a po úspěšné kvalifikaci si zahrál třetí kolo. O to bude letos bojovat s Italem Fabiem Fogninim, s kterým se dosud nestřetl.

"Myslel jsem, že bude trochu víc kousat, ale byl to příjemný vstup do turnaje," řekl 36. hráč světa Rosol po výhře nad Ribou a na možné utkání s Rafaelem Nadalem ve 3. kole nehleděl. "To je ještě daleko," řekl.

Barbora Záhlavová-Strýcová, která postoupila do hlavní soutěže z kvalifikace, prohrála se Srbkou Bojanou Jovanovskou hladce 3:6 a 2:6. "Byla jsem se pomalá, cítila jsem, že mi nohy nepracují, jak mají, nějak jsem se tam motala. Prostě to nevyšlo," řekla Záhlavová-Strýcová, která vypadla v 1. kole French Open posedmé za sebou, zápas zde vyhrála jen v roce 2004.

Karolína Plíšková začala nadějně duel se Španělkou Garbine Muguruzaovou, vyhrála první set 6:4 a měla blízko k premiérové účasti ve druhém kole v Paříži. Ale další dvě sady ztratila 5:7 a 3:6.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 21,017.000 eur):
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Monfils (Fr.) - Berdych (5-ČR) 7:6 (10:8), 6:4, 6:7 (3:7), 6:7 (4:7), 7:5
Kyrgios (Austr.) - Štěpánek (ČR) 7:6 (7:4), 7:6 (10:8), 7:6 (13:11)
Rosol (ČR) - Riba-Madrid (Šp) 6:3, 6:4, 6:4
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Jovanovská (Srb.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:3, 6:2
Muguruzaová (Šp.) - Karolína Plíšková (ČR) 4:6, 7:5, 6:3

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová zítra 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.