Hlavní obsah

Berdych rád provokuje. Djokovičovi teď bude vysvětlovat incidenty z finále Davis Cupu

Melbourne

Nejlepší český tenista Tomáš Berdych většinou nepatří mimo hranice České republiky k miláčkům publika, jenže zatímco na kurtu působí jakoby bez emocí a nudně, na sociálních sítích je tomu zcela naopak. Jak prozradil v rozhovoru pro australský list The Sydney Morning Herald, baví ho prostřednictvím internetu vzbuzovat u fanoušků emoce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český tenista Tomáš Berdych.

Článek

Český reprezentant se chystal na blížící se Australian Open na exhibičním turnaji Kooyong Classic v Melbourne, kde se finálovou účastí předvedl ve výborném světle a našel si i čas popovídat si o svých aktivitách mimo kurt.

Své glosy začal psát na sociální síti Twitter loni v květnu a od té doby jeho kouzlu propadl natolik, že americký časopis jeho vtipné komentáře ohodnotil titulem tweeter roku. „Mojí ideou bylo to, že bych rád vytvářel emoce, bez ohledu na to, jestli pozitivní či negativní. A chtěl jsem na to jít trochu jinak," vysvětloval Berdych australskému listu.

„Tenis už je tak profesionální, že když nejste na kurtu stoprocentně koncentrovaní, nemáte šanci. Takže když se chcete dívat okolo a dělat nějaká vtipné věci, nemáte nárok udržet se ve špičce. Chápu tedy, že pro fanoušky může být tenis v mém podání trochu nudný. V dnešní době máme ale tyhle moderní věci, které také můžete dělat. Když mám tedy čas mezi zápasy a tréninkem, můžu dát fanouškům něco navíc. Proto jsem s tím začal a překvapilo mě, jak se to lidem líbí. Budu se tedy snažit tuhle kvalitu udržet," rozpovídal se český reprezentant.

Vtípky na sociálních sítích ale pochopitelně nesou riziko, že nejsou pochopeny ve správném významu, někdo je může brát až příliš vážně či dokonce jako osobní útoky. Zlou krev nadělaly komentáře po finále Davis Cupu v Srbsku, když se domácí hráči Novak Djokovič a Janko Tipsarevič nedostavili na slavnostní večeři.

S Djokovičem bude trénovat

Už předtím rozvířil emoce výrok Radka Štěpánka, kdy přirovnal neúčast Novaka Djokoviče v klíčová čtyřhře k zaparkovanému ferrari v garáži. „Jsem na oficiální daviscupové večeři a Djoko tady není. Nezůstal zase v garáži?" komentoval následně Berdych na svém účtu neúčast srbské hvězdy na recepci.

Příspěvek ale záhy smazal s vysvětlením: „Proč jsem to smazal? Chtěl jsem se si s Djokym dnes večer zatancovat... Jsem smutný, že tady není."

Srbská média i frustrovaný daviscupový kapitán Bogdan Obradovič obviňovali Čechy z nedostatku vychování a mezi oběma stranami to hodně vřelo. Berdych se od té doby s Djokovičem nepotkal, ale v Melbourne mají naplánovaný společný trénink a zmíněné události dost možná přijdou na přetřes.

„Možná, že se k tomu dostaneme. Stále bych řekl, že to (neúčast na večeři) bylo divné rozhodnutí. Ale člověk prostě nemůže být perfektní v každém okamžiku," nezměnil názor rodák z Valašského Meziříčí.

Více než špičkování se soupeři přes internet se ale nyní soustředí na úspěch na grandslamovém turnaji. Rád by konečně dosáhl na titul na turnaji velké čtyřky, jenže to je v současné konkurenci pro něho téměř nedosažitelná meta.

Hvězdu minulosti zatím neangažoval

„Je to opravdu hodně, hodně našlapaná éra, řekl bych, že vůbec nejkvalitnější, jaká kdy byla a není vůbec jednoduché v ní uspět. Na druhou stranu jsem její součástí. Jsem schopný s těmi kluky hrát a každého už jsem alespoň jednou porazil. Pokud by se mi tedy povedlo v této době vyhrát grandslamový turnaj, bude to asi mnohem více ceněné než v minulosti. Vím, že je to pořád stejný titul, ale vyhrát ho v takové konkurenci by bylo ještě cennější," myslí si Berdych.

V honbě za velkým titulem ale nenaskočil před sezónou na současný trend angažování tenisových hvězd nedávné minulosti do role trenérů. Zatímco jeho konkurenti naverbovali třeba Borise Beckera, Stefana Edberga či Michaela Changa, Berdych dál spolupracuje s Tomášem Krupou.

Podle svých slov má na podobný krok ještě čas. „Uvidíme, jak to klukům bude fungovat. Já asi ještě nejsem v této fázi. Možná za rok, za dva budu potřebovat k sobě někoho s více zkušenostmi. Mluvíme o tom s Tomášem (Krupou) a i on to vidí jako možnost. Ale teď není lehké někoho takového najmout, obzvlášť když už jsou všichni rozebraní," dodal v odlehčeném tónu český tenista.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 Cristianová - Krejčíková 2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  6 : 1, 6 : 4 Bejlek - Kalinská 6 : 1, 6 : 4 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Lehečka - Medjedovič zítra 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík zítra 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton zítra 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton