Hlavní obsah

Berdych chtěl Nadala připravit o antukové panování

PRAHA

S touhou ukončit vítěznou antukovou sérii Rafaela Nadala nastupoval Tomáš Berdych v neděli do finále turnaje v Bastadu. Devatenáctiletý hráč byl vítězi Roland Garros vyrovnaným sokem, ale nakonec odešel z kurtu poražen a místo hlavní trofeje dostal na památku malé skleněné jablko.

Foto: PRÁVO

Tomáš Berdych

Článek

Berdych se nestavěl před utkáním do role outsidera. Snažil se rychle ukončovat výměny a vyvést o rok mladšího Nadala z rytmu. "Chtěl jsem mu ukázat, že není pánem antuky, jak si myslí. Snažil jsem se nehrát dlouhé výměny a k vítězství jsem určitě neměl moc daleko," řekl Berdych.

Český daviscupový reprezentant vyhrál nad Španělem první set, ale další dva ztratil. V rozhodující třetí sadě však měl šance jít do brejku. "Mohl jsem mít navrch nebo ho brejknout na konci zpátky, ale jednoduché to nebylo. Jsem spokojený i s tím, jak to nakonec dopadlo," zhodnotil Berdych finále, které s tak nízkým věkovým průměrem aktérů nemělo v této sezoně obdoby.

Nadal těžil z antuky

Podle Berdycha Nadal těžil z výhody, že hrál na svém nejlepším povrchu antuce. "Umí toho dobře využít, výborně se pohybuje a moc míčů zadarmo nedá," řekl Berdych o Nadalově největší přednosti. "Na rychlém povrchu se to smazává, tam mu to nestačí a jinde takových výsledků nedosáhne," uvedl Berdych.

Čeští tenisté letos stále marně čekají na titul. Berdych skončil před branami stejně jako v lednu Jiří Novák v Delray Beach a Radek Štěpánek v Miláně. Tenistky se pyšní dvěma vavříny, jeden získala Klára Koukalová a druhý Berdychova přítelkyně Lucie Šafářová. "Jsem na tom líp v žebříčku," upozornil s úsměvem Berdych, 38. hráč pořadí pro nasazování do turnajů ATP. Šafářové patří 65. příčka.

Od začátku roku si rodák z Valašského Meziříčí polepšil o třiadvacet míst. "Dostávám se do známého teritoria," připomněl, že loni byl po úspěchu v Palermu čtyřiatřicátý na světě. "Chtěl bych se posunout, co nejvýš to půjde," přál si Berdych.

Třikrát měněná rezervace letenky

V Bastadu málem přidal do sbírky druhý triumf, ten první získal loni v září v Palermu. "V Bastadu byl turnaj líp obsazený, byli tam lepší hráči, ale v Palermu to byl můj první titul. To se počítá, takže to teď jako větší úspěch neberu," řekl Berdych, který kvůli úspěšnému tažení třikrát měnil rezervaci letenky domů.

Berdych už podle svých slov ví, že není nejtěžší se mezi elitu dostat, ale udržet se tam. "Když vás soupeři neznají, tak to jde ze začátku snadno, ale těžší je se ke dvacítce dostat a další sezonu se tam udržet," řekl tenista. "Když jste nahoře, tak si na vás hráči dávají pozor, chtějí vás porazit a ukázat se," doplnil.

Reklama

  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová zítra 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.