Hlavní obsah

Zákulisí Wimbledonu: Vaidišová nechala šampaňské, Berdych umastil koberec

Londýn

Jahody se šlehačkou, bílé oblečení, nevyzpytatelný déšť, fanoušci stanující ve frontě na lístky či urozený dohled z královské lože... K žádnému tenisovému turnaji na světě se neváže tolik tradic a zvláštností jako ke slavnému Wimbledonu, který v pondělí po poledni začíná hlavní soutěží. I díky nim si na slušný výdělek přijdou nejen samotní hráči, ale také lidé starající se o servis související s chodem sportovního svátku v All England Clubu.

Brány Wimbledonu se otevřelyVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Když se přes areál s travnatými dvorci přežene klasický ostrovní déšť, tenisté i fanoušci, s výjimkou těch privilegovaných na dvorci se zatahovací střechou, většinou znechuceně prchají za úkrytem, zatímco obchodníci s deštníky všech možných cenových kategorií si rázem mnou ruce.

Tržby rapidně narůstají, stejně tak jako v případě stánků nabízejících čerstvé jahody. Ale ty nemůžou být jen tak ledajaké.

„Ve Wimbledonu mají rádi jahody, které nejsou moc velké, ani moc křupavé, zato šťavnaté tak akorát, abyste udrželi misku na kolenou a mohli je jíst plastovou lžičkou. Nabízíme červnové odrůdy Elsanta a Sonata. Královská lóže pak dostává variantu se jménem Jubilee, která je velmi prémiová a má hodně sladkou chuť," rozpovídala se pro list The Guardian dodavatelka jahod Marion Reganová.

Jahody podle svých slov odesílá do areálu ve stejný den, kdy je sbírá, s čímž začíná už v pět hodin ráno.

Bezlepkový dort přes noc? Žádný problém

Pekař Kevin Slatter zase dodává do Wimbledonu pečivo, pokračuje v tradici, kterou před padesáti lety začal jeho otec. Do All England Clubu posílá v době turnaje mimo jiné až 10 tisíc koláčků denně. Pro aristokraty, kteří přijdou sledovat tenis naživo, zase peče tradiční ovocný dort.

„Příležitostně pečeme i speciální věci. Když Novak Djokovič vyhrál v roce 2011, zavolali nám v neděli v noci, že pro něj chtějí nechat vyrobit bezlepkový dort, aby mu ho mohli v pondělí ráno dát jako dárek. Podařilo se nám dort udělat a dostal se pak do všech britských novin," chlubil se Slatter počinem pro světovou jedničku vyznávající bezlepkovou dietu.

Pro hráče, především pro ty z absolutní světové špičky, už se stalo tradicí, že si kvůli klidu během turnaje pronajímají v okolí kurtů celé domy. Výjimkou nejsou ani čeští hráči. Taky si na ně v prestižním anglickém listu jedna z pronajímatelek domu Isabella Murrayová hned vzpomněla.

Murrayová: Vaidišová nám tu nechala šampaňské

„Třeba Berdych pokapal koberec samoopalovacím krémem. Ale agentura nám vždycky dům vyčistí, takže ho dostaneme zpět takový, jaký jsme ho nabídli. Někdy si tu hráči něco zapomenou, třeba pár tenisových bot, nebo vybavení, které už nepotřebují. Ale třeba Vaidišová nám tu nechala láhev šampaňského a děkovný dopis," zavzpomínala Murrayová na kdysi zářící českou hvězdu.

Tenisté si zamlouvají ubytování na různě dlouhou dobu, z čehož se podle majitelky nemovitosti dá usuzovat, jak velké ambice hráč či hráčka má. Zatímco Del Potro si prý dříve zamlouval pobyt na druhý týden Wimbledonu až v době, kdy věděl, že do něj postoupil, Japonec Kei Nišikori nijak nelavíruje.

„Přijel už minulou sobotu a zamluvil si celé tři týdny. Myslím, že je hodně sebevědomý," prohlásila na adresu světové pětky a možného černého koně turnaje majitelka domu.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 15 : 45
20240426T15 : 45:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 45
20240426T15 : 45:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 35
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová