Hlavní obsah

Turnaj mistryň v ohrožení? Kvitová se nevzdává

Cincinnati/Praha

Poprvé v kariéře vyhrála Francouzka Caroline Garciová nad hráčkou z Top 5. Málokoho teď asi překvapí, že tou poraženou je Petra Kvitová. Nejlepší česká tenistka čeká na vítězství od Wimbledonu, který se jeho dvojnásobné šampiónce také příliš nepovedl.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Česká tenistka Petra Kvitová v duelu s Caroline Garciaovou.

Článek

‚Nemoc z líbání' je za vleklými potížemi Kvitové. Následky prodělané mononukleózy se stále podepisují na výkonech pětadvacetileté Češky, jež svou poslední výhru zaznamenala 2. července na trávě v All England Clubu.

Poslední dvě porážky ale Kvitovou ze žebříčkového hlediska zase tak moc mrzet nemusejí, i když spadne ze čtvrtého místa na páté za Dánku Wozniackou. Vždyť vloni v Kanadě končila jen o kolo dál a v Cincinnati neuspěla také hned v prvním utkání. Až nyní však přijde dlouhé období obhajob - v roce 2014 totiž Kvitová získala tituly v New Havenu a ve Wu-chanu, zahrála si i finále v Pekingu. A už 29. srpna startuje US Open...

Jenže Kvitová musí kvůli prodělané nemoci hrát pod lékařským dozorem. Nesmí se přetáhnout, což je pro trénink fyzické kondice ne zrovna ideální stav. „Je teď pro mě mnohem složitější připravovat se tím správným způsobem," řekla už před začátkem americké tour.

V zápase s Garciaovou také bylo jasně vidět, co s tenisem Kvitové může udělat absence sil. Pokud Francouzka hrála na tělo, nebylo pro její soupeřku takovým problémem míče zabíjet, jakmile ale Češku rozběhala, bylo mnohem snadnější přinutit ji k chybám. Devětatřicátá hráčka světa Garciaová přitom nepřijela na betony v oslnivé formě, z posledních deseti zápasů vyhrála jen tři.

Vyhlídky na Turnaj mistryň nejsou růžové

Podle amerických tenisových novinářů nemá Kvitová ve Flushing Meadows žádnou velkou šanci na pořádný výsledek, což by ji mohlo způsobit problémy i vzhledem k Turnaji mistryň, kde hrála čtyřikrát po sobě a při premiérové účasti v roce 2011 hned slavně triumfovala.

Letos však vyhlídky Kvitové na účast v Singapuru nejsou úplně růžové. Na poslední osmou příčku zajišťující start na Masters ztrácí sice necelých 250 bodů, za sebou má ale s minimálním odstupem smečku hladových pronásledovatelek: švýcarský dvojblok Bacsinszká, Bencicová, Polku Radwaňskou, Wozniackou... A to zdaleka nejsou všechna jména, která usilují o Singapur.

Na tenisových serverech se fanoušci hádají, zda by pro Kvitovou nebylo lepší předčasně ukončit sezónu, odpočinout si, doléčit se a pořádně se nachystat na rok 2016. Oponenti ale připomínají, že časté výkyvy k nejlepší české hráčce tak nějak patří. Vždyť i v památném roce 2011, kdy vyhrála trojkorunu Wimbledon-Turnaj mistryň-Fed Cup, zaznamenala také výbuchy v Dubaji, v Indian Wells, nebo právě na US Open.

„Úspěch není ve finále, selhání není smrtelné, ale kuráž pokračovat se počítá," vyhlásila Kvitová bojovně po zápase s Garciaovou. Třeba už příští týden bude pro českou jedničku zase optimističtější.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová zítra 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.