Hlavní obsah

Azarenkovou inspirují tenistky s dětmi v hledišti. Kojení ženu naučí disciplíně, říká lékařka

Monte Carlo/Praha

Minulý týden oznámila bývalá světová jednička Viktoria Azarenková, že čeká své první dítě, šestadvacetiletá Běloruska už se ale současně těší na dobu, až se opět vrátí na tenisové kurty. Špičkových hráček, kterým se to s úspěchem povedlo, zase není tak málo.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Viktoria Azarenková z Běloruska

Článek

„Neexistuje žádný důvod, aby se tenistka po těhotenství nemohla vrátit ke špičkovým výkonům. Žena by měla být stejně silná jako dřív, ne-li dokonce silnější. Možná to zní hloupě, ale kojení ženu naučí disciplíně," řekla například oficiální lékařka grandslamového Australian Open Anik Shawdonová.

Když Belgičanka Kim Clijstersová v únoru 2008 jako čtyřiadvacetiletá porodila dceru jménem Jada Elle, málokdo čekal, že už v září 2009 nad hlavu zvedne trofej z US Open a její světlovlasý andílek jí u toho ještě bude asistovat.

Clijstersová dokázala následující rok titul z Flushing Meadows obhájit a k tomu ovládla i Melbourne 2011 a opět se stala světovou jedničkou. Definitivně se loučila až na konci roku 2012 a o devět měsíců později z ní byla už dvojnásobná matka. Mimochodem nyní je třiatřicetiletá Belgičanka těhotná potřetí.

Témata debat se změnila z tenisu na přebalování

Vzorem Clijstersové byla i další bývalá světová jednička Lindsay Davenportová. Jejich debaty o tenise ale vystřídaly rozhovory o kašičkách, přebalování a nočním pláči potomků, kterým rostou první zuby.

Také Američanka zažila po porodu syna úspěšný comeback, vyhrála čtyři turnaje WTA, ke třem grandslamovým titulům v singlu už ale další nepřidala, přesto po narození dětí prohlásila: „Mateřství je jako magie."

Azarenkovou její soupeřky zavalily vlnou gratulací, v některých zazněla i přání úspěšného návratu na ženský profesionální okruh. „Inspiruje mě řada hráček, kterým se to podařilo. Rozhodně chci zase hrát na světové úrovni," netajila se běloruská hráčka. Až se tak stane, bude se muset její profesionální tým posílit také o chůvu, která je podle Clijstersové v těchto případech nezbytná.

Některým tenistkám se však zajídalo kočovat po světě s rodinou a nechaly si mateřství až na období po konci sportovní kariéry, což byl případ dvojnásobné grandslamové šampiónky Číňanky Li Na, která své první dítě porodila loni ve 33 letech. Dvojnásobná vítězka Australian Open Azarenková to ale zatím vidí jinak.

Slavné tenistky matky
Margaret CourtováAustrálie
Evonne GoolagongováAustrálie
Laura GildemeisterováPeru
Lindsay DavenportováUSA
Kim ClijstersováBelgie

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 15 : 45
20240426T15 : 45:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 45
20240426T15 : 45:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 35
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová