Hlavní obsah

Chtějí zpátky do desítky. Na scénu se vrací uzdravení Federerovi soupeři

Sofie/Praha

Kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům ukončili předčasně loňskou sezónu, aby se včas dali dohromady na tu novou. Na začátku roku to vypadalo, že opět uvidíme fantastické bitvy mezi těmi nejlepšími, avšak nakonec na kurtech zase zůstal osamocený Roger Federer, neboť jeho největší soupeři se buď nestihli uzdravit, nebo se znovu zranili.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Švýcar Stan Wawrinka.

Článek

Návrat největších tenisových hvězd byl několikrát odložen, teď už to ale vypadá, že přeci jen se některým podařilo doléčit zranění a budou zase moci hrát. Na kurtech se po dlouhé době představil Kei Nišikori. Osmadvacetiletý Japonec vynechal velkou část loňské sezóny kvůli vleklým problémům s pravým zápěstím.

Nestihl ani Australian Open, protože nebyl ještě dostatečně připraven. Teď už však zase nabírá tu správnou formu. Na konci ledna sice vypadl na challengeru v Newport Beach hned v prvním kole, minulý týden už ale ovládl challenger v Dallasu. „Jsem šťastný, že jsem vyhrál,“ citoval Nišikoriho web foxsportsasia.com.

„Zdraví drží. Nemůžu říct, že už jsem stoprocentní, ale myslím, že jsem předváděl dobrý tenis. Tento týden mi dodal hodně sebedůvěry,“ vyprávěla bývalá světová čtyřka. „Doufám, že se brzy vrátím mezi nejlepších deset,“ dodal sedmadvacátý hráč světa. Z desítky vypadl i Stanislas Wawrinka.

Dvaatřicetiletého Švýcara loni trápilo levé koleno. Podrobil se operaci a v lednu se už představil na Australian Open. Avšak svůj návrat uspěchal, koleno ho během zápasů bolelo, často se za něj držel a nemohl po kurtu běhat tak, jak by potřeboval. Nakonec skončil ve druhém kole.

Nyní už byl ale měl být podle svých slov fit. „Cítím se mnohem lépe,“ uvedl na webu ATP trojnásobný grandslamový vítěz. „Pomalu se vracím do vrcholné formy. Jsem za tenhle pokrok nesmírně rád,“ přiznal patnáctý hráč světa, který se tento týden představí na turnaji v Sofii.

„Nikdy jsem v Bulharsku ještě nebyl. Slyšel jsem od Grigora Dimitrova mnoho zajímavých věcí o této zemi. Takže jsem opravdu nadšený, že tady budu hrát,“ řekla bývalá světová trojka. Nehraje ani Rafael Nadal. I ten loni ukončil sezónu předčasně kvůli bolavému kolenu. To se mu povedlo vyléčit, avšak na Australian Open se opět zranil.

Čtvrtfinálový zápas proti Marinu Čiličovi nedokončil kvůli poranění ohýbače kyčle. „Je to lepší a lepší,“ prohlásil před pár dny jednatřicetiletý Španěl s tím, že by měl startovat na konci února na turnaji v Acapulcu. „Chtěl bych tam předvádět dobré výkony, abych se co nejlépe připravil na turnaje v Indian Wells a Miami,“ uzavřel vítěz šestnácti grandslamů.

Na marodce ještě zůstává Novak Djokovič a Andy Murray. Třicetiletý Djokovič má vleklé problémy s loktem. V lednu sice odcestoval do Melbourne, kde na Australian Open odehrál několik zápasů, avšak zranění si obnovil a minulý týden se podrobil menší operaci. Podobně je na tom i stejně starý Murray. Britský tenista měl potíže s kyčlí, bolesti ale neustupovaly a na začátku roku se rozhodl pro operaci. Kdy se vrátí na kurty, zatím ani jeden ještě přesně neví.

Reklama

  1 : 1 Bejlek - Kalinská 1 : 1 probíhá Živě
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  1 : 2 Cristianová - Krejčíková 1 : 2 probíhá Živě
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová probíhá
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková