Hlavní obsah

Wimbledonský šampión Krajicek ukončil kariéru

DEN BOSCH

Dvaatřicetiletý vítěz Wimbledonu z roku 1996 Richard Krajicek řekl tenisovému kolotoči definitivní sbohem. Nizozemský veterán, který se loni marně pokoušel o návrat do světové špičky, své rozhodnutí odůvodnil chronickými problémy s loktem. "Chci vyhrávat, ale v mém současném zdravotním stavu to není možné. Končím," oznámil Krajicek.

Foto: Internet

Richard Krajicek

Článek

Se svou čtrnáctiletou kariérou na profesionálním okruhu je však rodák z Rotterdamu nadmíru spokojen. "Dosáhl jsem víc a vystoupal v žebříčku výš, než jsem jako dítě snil," řekl vítěz sedmnácti turnajů ATP, jenž s tenisem vydělal více než deset miliónů dolarů. Ve světovém žebříčku figuroval nejvýše na čtvrtém místě.

"Ale za úspěch jsem zaplatil velkou cenu. Tři operace kolena, jedna lokte, nohy a bezpočet měsíců, možná i roků rehabilitace. Ale navzdory tomu všemu jsem se vracel na znovu a znovu, protože tenis je můj život," dodal.

Krajicek se vloni po dvacetiměsíční pauze zaviněné zraněním lokte vrátil na kurty a ve Wimbledonu prošel do čtvrtfinále. Tenista, jenž jako jediný dokázal na dvorcích All England Clubu přerušit v 90. letech vítěznou sérii Peta Samprase, své rozhodnutí oznámil na turnaji v Hertogenboschi. Na podniku, který dvakrát vyhrál, vypadl v prvním kole.

U tenisu zůstane

Ještě jednou se chtěl letos podívat do Wimbledonu, kde zažil nejkrásnější vítězství kariéry, ale další návrat na 'místo činu' už neuskuteční. "Prohrál jsem boj se zdravím. Bolí mě, že si nebudu moci splnit svůj poslední cíl," posteskl si.

Krajicek si nyní začne pomalu zvykat na život bez tenisu. Nejdříve hodlá strávit nějaký čas s rodinou, svým třem dětem věnuje pár týdnů, ale pak se znovu vrátí ke svému oblíbenému sporty. Nikoliv však na kurty, energii naplno soustředí na svou sportovní nadaci, která organizuje tenisové a fotbalové programy pro děti z chudých rodin.

Věnovat se chce i roli předsedy tenisového turnaje v Rotterdamu. "Tenis je všechno, co jsem kdy chtěl dělat. Soutěžení a souboje na kurtech pro mne byly tou nejkrásnější věcí na světě," zakončil.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 15 : 15
20240426T15 : 15:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 20
20240426T15 : 20:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 35
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová