Hlavní obsah

Na soustředěních už mě s našima neubytovávají, těší Hilgerta

PRAHA

Rodinný podnik si z reprezentačního družstva vodních slalomářů udělali Hilgertovi. Jeho dlouholetou úspěšnou součást tvořenou dvojnásobnou olympijskou vítězkou Štěpánkou a jejím manželem a trenérem Lubošem od letoška doplnil i nejmladší člen slavného vodáckého rodu - Luboš mladší.

Článek

Na vrcholné akce jako blížící se mistrovství Evropy na Slovensku či zářijový světový šampionát v brazilském Foz D’Iguassu tak vyrazí rodinka pohromadě. „Ale bydlet spolu asi nebudeme. Když jsme jezdili po závodech Českého poháru, tak nás ještě vloni oddíl ubytovával pohromadě, ale myslím, že už si to uvědomili a teď mě ubytovávají spíš s kamarádama, tak doufám, že to tak i zůstane,“ přeje si Hilgert. Když bylo malému Lubošovi devět let a jeho máma získala první olympijské zlato, asi ho nenapadlo, že za pár let budou kolegové z reprezentačního týmu. „Byl to takový náš možná společný sen, ale tím, jak rostla konkurence, se nezdál moc pravděpodobný,“ popisuje dnes už dvacetiletý vodní slalomář. Jeho máma se ale pozitivní emoce ze společného setkání v reprezentaci snaží nedávat najevo. „Já myslím, že je to téma spíš pro novináře,“ usmívá se.

Táta koučuje, máma uklidňuje

Luboš Hilgert má ideální genetické dispozice pro vodní slalom. Vždyť i jeho otec je bývalým úspěšným kanoistou. „Na Lubošovi už se projevuje vlastní individualita, ale nějaké stopy jsme na něm asi zanechali,“ usmívá se jeho máma. „Ona je pro mě spíš psychickou oporou, dokáže mě uklidnit, táta to víc prožívá a radí mi technické věci,“ porovnává přínos obou nejmladší z rodinného klanu. Debatám o kanoistice se tak doma nevyhne. „Nemyslím si, že bychom se teď o ní měli začít bavit víc. Ale přece jen nějaký čas spolu trávíme,“ vypráví Hilgertová, zatímco syn ji popíchne: „Někdy až moc.“ Hilgert junior při víkendových nominačních závodech na Trnávce prokázal výborné nervy. „Pro mě bylo prioritním cílem se dostat do reprezentace do 23 let. Nakonec se mi to povedlo i mezi seniory, a tak teď budu moct s maminkou objíždět Světové poháry,“ spokojeně se usmívá. Klid a vyrovnanost jsou ostatně vlastnosti, kterými byla vždy pověstná i Hilgertová, daří se jí být v klidu, i když o nominaci bojuje její syn? „Ono to možná vypadá, že jsem klidná, ale já ty emoce prožívám silně, jen se je snažím tolik neventilovat. Ta nominace byla hodně emočně vypjatá, člověk se sice snaží soustředit na sebe, ale vnímá i ostatní kategorie,“ přiznává devětatřicetiletá kanoistka.

Slavil každý sám

Víkendová nominace dopadla úspěšně pro oba, a tak si mohli dopřát i menší oslavu. „Jenže každý sám,“ usmívá se Hilgertová. „Ale ještě chystáme v průběhu týdne večeři v širším rodinném kruhu, bude to takové příjemné zakončení nominace a zároveň na dlouhou dobu poslední posezení s rodinou,“ říká s narážkou na nabitý slalomářský program příštích týdnů.

Jen termín posezení museli ze včerejšího večera odsunout. „Potřebuju se ještě naučit na dvě zkoušky,“ vysvětloval student fakulty elektrotechniky. Stačí mu jeden večer na dvě zkoušky? „No, to se uvidí zítra,“ s úsměvem krčil včera dopoledne rameny Luboš Hilgert.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.